Mindent a dolgozóért | Hogyan lehet megtartani a munkaerőt?

Ma már sokkal többet kell tenni egy jó dolgozó megtartásáért, mint egy évtizeddel ezelőtt, ha ez nem sikerül, hamar búcsút vesznek a cégtől.

Egy-egy jó munkaerő megtartása minden vállalkozás számára kiemelkedően fontos, ha ez csődöt mond, az pedig egészen biztos, hogy a vállalati működés hiányosságainak számlájára írható.

Ha ilyesmit tapasztalunk, fel kell tárni az okait, ennek pedig ideális első lépése a kilépő dolgozókkal készített interjúk és a dolgozók elégedettségének vizsgálata. Korábban szinte ismeretlen folyamat volt az előléptetések, fizetések és egyéb juttatások rendjének felülvizsgálata. Az ilyen interjúkat gyakran nehéz megszervezni, figyelembe kell venni azt is, hogy a volt alkalmazott sértettség miatt igazságtalan vagy nem helytálló dolgokat is állíthat.

Az interneten számos jó tippet találhatunk arra, mit is kérdezzünk egy ilyen interjún.Ezek között szerepel például, hogy mi volt a munkahely elhagyásának elsődleges oka, miben érzett és miben nem motivációt, kapott-e elég támogatást előrelépéséhez, vagy túl nehéz volt-e számára a munkakör.

Járulékok további csökkentése

„Ha nem csökkentjük – méghozzá drasztikusan, és fontos megjegyezni, hogy itt aprólépéses maszatolásnak sok értelme nincs – a járulékokat, akkor tovább tart majd a munkaerő elvándorlása, még szűkebb lesz a munkaerőpiac. A bérinfláció nagyon gyorsan erős árinflációt is okozhat és sok ezer munkavállalót örökre elveszíthet az ország.” – fogalmazza meg aggályait Zsiday Viktor befektetési szakértő blogjában.

Mint írja, az egységes Európában valamekkora bérkonvergencia elkerülhetetlen. Azonban az, hogy az egyensúlyi állapot (amikor már nem vándorolnak ki többen) 8,5 vagy 9 millió vagy 9,5 millió lakosnál következik be, hosszú távon egyáltalán nem mindegy. Az európai viszonylatban is versenyképes nettó bérek elérését a kormányzat az adók és járulékok drasztikus csökkentésével tudja elérni, azonban ennek fedezeteként természetesen jelentősen csökkenteni kell saját fenntartásának költségeit is.

A Ready Business véleménye szerint ennek lépései megtörténtek, ám a folyamat nem állhat meg, hiába a többéves bérmegállapodás, és az adózási rendszer átalakítása , amelyről már korábban is beszámoltunk.

Kreatív munkaerő

Korábban szintén ismeretlen volt, hogy a dolgozóknak a munkaközi szünetek eltöltéséhez rekreációs területeket alakítsanak ki, hogy ezzel támogassák a feltöltődést. A rendszeres értekezleteken pedig a munkavállalók is javaslatokat tehetnek, elmondhatják észrevételeiket, ahol persze szó van jogokról és kötelezettségekről is.

Tehát nem csak a multik, hanem a kis- és közepes méretű vállalkozások is ösztönözhetik arra a munkavállalóikat, hogy gondolkodjanak, tervezzenek, ne érezzék korlátok közé szorítva a kreativitásukat. Így a tehetségüket valóban felhasználhatjuk az üzlet fejlesztése érdekében és nincs „gúzsbakötés” mint korábban volt.

Ha egy vállalat nyitott a dolgozói ötleteire, az azt is biztosítja, hogy a munkatársak mind magukénak érzik a céget, hiszen a terveik, ötleteik beépülnek az új termékekbe. Mindez ráadásul életkortól függetlenül igaz: a BBC tanulmánya szerint enyhült ebben is a diszkrimináció, és az idősebbeknek lehetőségük van akár rugalmas munkaidőben is dolgozni, sőt ők is előállhatnak ugyanúgy kreatív javaslataikkal, mint a legaktívabb (25-50 éves) munkavállalók.

Mint látszik, a munkaerő megtartásának fejlődése hatalmas utat jár be tíz év alatt, ám a segítségből, fejlesztésből sosem elég. Ha megteremtjük a megfelelő, a mai kornak megfelelő vállalati kultúrát, az meghozza a cég sikerét is.

Megosztás: