Miért nem válaszolnak | a beadott önéletrajzomra?

Rendszeresen panaszkodnak az álláskeresők, hogy nem kapnak visszajelzéseket jelentkezésükkel kapcsolatban. Íme, néhány tipp, hogyan kerülje ezt el!

Több mint húszezer álláskeresőből minden negyediket bosszantja, hogy nem kap visszajelzést a munkáltatóktól egy-egy meghirdetett állással kapcsolatban – számolt be róla a Profession álláskereső portál. Ezzel párhuzamosan a cégek HR-eseinek egyre nagyobb és nehezebb feladat az ideális jelölt kiválasztása, így sokszor kapacitásuk sem jut a tájékoztatásra.

A munkaerőhiány növekedésével egyre több ajánlat jut egy álláskeresőre, ezért – mint látható – a visszajelzések gyorsasága is egyre inkább felértékelődik. A jelentkezőknél elvárás, hogy tisztában legyenek a kiválasztási folyamat lépéseivel és azzal, hogy esélyesek-e még az adott pozícióra.

Éppen ezért manapság ritkán fordul az elő, hogy az álláskereső elküld egy-két önéletrajzot , és máris behívják egy interjúra. Kivétel persze, ha olyan munkakörben dolgozik, vagy speciális tapasztalata van, amelyre azonnal „ráharapnak” a vállalatok. Az esetek többségében egy-két tucat önéletrajzot is útjára kell indítani, mire érkezik egy interjúlehetőség. Ezért kell ezeket komolyan venni, és adott helyzetben törekedni arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból.

Megszólal a másik oldal

Sok HR-es panaszkodik, hogy kapnak PDF-et, olvashatatlan, értelmezhetetlen önéletrajzot is, amelyen volna mit javítani. Ez esetben felejtős a visszahívás. Arra is panaszkodnak, hogy ha kérik, hogy fizetési igényt is adjon be a pályázó, sokan mégis hajlamosak kihagyni ezt, és ezzel egyből ki is esnek, még ha szakmailag lenne is esélyük. Hiszen azzal felhívni a jelöltet, hogy „köszi az anyagot, de mégis mennyit kérsz?”, kellemetlen és a leterheltség mellett szinte lehetetlen, főleg, hogy egyszer már rákérdeztek az álláshirdetésben.

Ha már ott vagyunk

A beszélgetés elején meg kell próbálni felmérni a munkaadót, az interjúztató partnert, és alkalmazkodni hozzá beszédtempóban, dinamikában. Koncentráljunk végig az interjú alatt! Figyeljünk az interjúztató minden szavára, mert egy megjegyzésből, félmondatból elcsíphetünk egy-két hasznos információt, vagy ezekre alapozva beszélgetést kezdeményezhetünk az interjú végén, ha van rá lehetőség. Így jobban emlékeznek majd a munkakeresőre, és ha jól választja meg azt az egy-két mondatot, akkor szimpatikusabbá válhat. Fontos, hogy a fel nem tett kérdésekre ne válaszoljon, csak olyan információt adjon, amire rákérdeztek!

Megosztás: