Megfelelő ember | a megfelelő helyre

Vajon mitől lesz sikeres egy vállalkozás? Ha az óriásvállalatok vagy a piacvezető cégek vezéreit megkérdezzük, 90 százalékban az a válaszuk: „a megfelelő embereket alkalmazzák”. Igen ám, de hogyan találják meg őket?

Ha új munkatársra van szüksége, nem kell mást tennie, mint kiválasztania jelenlegi csapata legjobb emberét. Ha megtalálta ezt a kollégát, akkor ne azt kérdezze tőle, hogy ajánl-e valakit, hanem azt, hogy kit ajánl az adott munkakörre? Erre ugyanis sokkal konkrétabb választ kaphat. Van olyan vállalkozó, aki például leül a kedvenc munkatársával, és ha az illető is benne van, akkor végignézik a Facebook-ismerőseit, hogy közülük vajon ki lehetne az ideális jelölt.

Aki A-t mond, ne mondjon B-t

A néhai Apple-vezér, Steve Jobs szerint egy cégnél az A-típusú embereket kell megtalálni, és megtartani. Ők azok, akiknek megfelelő a hozzáállásuk, a tudásuk, akik mindent megtesznek a közös ügyért. Steve Jobs úgy gondolta, az A-típusú emberek vonzzák a hasonlókat. Ha a kevésbé elszánt, kisebb tudással rendelkező B- és C-típusú munkatársakat kérdezi, ők is a hozzájuk hasonlókat ajánlják majd. Amennyiben ez utóbbi megoldással beéri, akkor egyszer csak azt veszi észre, hogy süllyed a szakmai színvonal, és hiányoznak Ön mellől a bevált, jól dolgozó csapattagok.

Házinyúlra lövünk!

Ha a kolléga által beajánlott és a feltételeknek megfelelő ismerőst veszi fel, akkor ezzel automatikusan a megkérdezett munkatársat is bevonja a betanítási folyamatba. Hiszen neki is „ciki”, ha alulteljesít az általa protezsált új kolléga, így ösztönösen segíteni fog, sőt, ha az újonc mégsem veszi olyan komolyan a feladatokat, akkor figyelje meg, ő szól majd neki először.

„A hozzánk legközelebb álló 6 ember azaz 6 kolléga átlaga vagyunk”

– legalábbis Brian Tracy amerikai üzleti- és stílustanácsadó elmélete szerint. Tracy azt állítja, minden vezető ennek a „hatos fogatnak” – azoknak, akikkel a legtöbb időt tölti – az átlaga szakmai tudásban, hozzáállásban, mentalitásban, de meglepő módon magasságban és akár testsúlyban is.
Eszerint a felfelé törekvő üzletemberek előtt két lehetőség áll. Választhatják azt, hogy néhány évente lecserélik a hozzájuk közelállókat. Van, aki például kopogtatós ügynökként kezdte, majd meggazdagodott, és ekkor már a golfpályán kereste a vele azonos „súlycsoportban” lévőket, később pedig a jachton tárgyaló multimilliomosok lettek a „barátai”.

Az érdekkapcsolatok helyett viszont mást javaslunk. Fejlessze azokat, akikkel dolgozik, és így Ön is – üzletileg és emberileg – sikeresebb lehet, ráadásként még a vállalkozása is előbbre juthat. Ezt pedig az új kolléga kiválasztásánál is tartsa szem előtt.

Megosztás: