Kulcs | a kulcsemberekhez

Akár a cég sorsa múlhat azon, hogy meg tudják-e tartani a legjobbakat.

Elsőre azt gondolnánk, hogy csak a legjobb vezetők és szakemberek számítanak ide, de kulcsember lehet egy sofőr vagy egy recepciós is, aki munkájára igényes és megbízható. Sőt, az is előfordulhat, hogy olyan munkatárs a jolly joker – így akár informális vezető –, akiről nem is feltételezné ezt. Mert például az egyik – tévesen kulcsembernek tartott – menedzser mellett dolgozó munkatárs az, aki a lényegi munkát végzi.

Magas érdekeltség Alacsony érdekeltség
Erős hatalom Kulcsfigurák Legyenek elégedettek!
Gyenge hatalom Informálja őket! Kár a gőzért!

Hogyan becsülheti meg a legjobbakat?

Számtalan eszköz létezik a kulcsfigurák és az erős hatalommal rendelkező munkavállalók elégedettségének biztosítására. Azt viszont ne feledje: az általánosan elfogadott anyagi ösztönzők csak rövid távon hatnak. És fennáll a veszélye, hogy bármelyik versenytársa képes magasabb fizetéssel elhappolni a legjobbakat. Az igazán fontos emberek megtartásához másra van szükség.

A kihívásokkal teli, értelmes munka, a megfelelő fejlődési lehetőség, a képzések és tréningek olyan motivációs erővel bírnak, ami nemcsak a dolgozó elégedettségét, hanem a cég sikerét is növeli.

„Nem tudunk többet fizetni”

A magyar kis- és középvállalatoknál sokszor hivatkoznak arra, hogy nincs elég pénz, alultőkésítettek, így nem tudnak többet adni – még a legjobbaknak sem. Szakértőnk szerint nem feltétlenül a pénz hiányzik ezekből a cégekből, hanem gyakran inkább szemléletbeli gondok vannak. Előfordul az is, hogy „nem különül el a vállalkozás és a vállalkozó pénztárcája”, emiatt átláthatatlan, hogy mekkora forrás áll rendelkezésre a munkatársak motiválására.

Tanulni egy felmondásból

Ha már nem tudja elkerülni a kulcsember kilépését, akkor is sokat tanulhat az esetből. A munkavállaló a határozatlan idejű felmondását nem köteles megindokolni. Ezzel együtt célszerű vele átbeszélni, hogy mi vezetett ehhez a lépéshez, mivel elégedetlen. Az okos cégvezető ugyanis a hibák korrigálásával megakadályozhatja, hogy dominószerűen, akár többen is felálljanak a csapatból.

A felmondást mindenképpen írásban kell benyújtani, de külön alaki követelmények nincsenek. Így akár egy sajtpapíron is átadható. A felmondást minden esetben át kell venni a munkáltatói jogok gyakorlójának (vagy a helyettesének). Az tehát nem jó kifogás és időhúzás, hogy „majd hozza vissza jövő héten, amikor bent lesz az ügyvezető”.

Írásban való közlésnek minősül az is, ha a munkavállaló e-mailben küldi el a felmondást. Ez akkor is érvényes, ha a munkáltatói jogokat gyakorló személy éppen nem olvassa a leveleit, vagy nem válaszol rá.

Megosztás: