Két hét pihenő | Okos szervezéssel elkerülhető a konfliktus

Nyáron a legtöbb konfliktust a szabadságok kiadása okozza a munkavállaló és a munkáltató között.

A munkapszichológusok és a HR szakemberek egyöntetű véleménye, hogy egy évben legalább két hét egybefüggő szabadságra lenne szüksége a munkavállalónak ahhoz, hogy kipihenve és feltöltődve hatékonyan végezze el feladatait. A hosszabb szabadságok megtervezése, a helyettesítés azonban szervezést igényel. Az első hét a kipihenésről, stresszoldásról, a második a feltöltődésről szól.

A Munka Törvénykönyve a szabadnapok számát az életkorhoz kötve határozza meg. 25 éves kor alatt évi 20 nap szabadság jár, amely minden 3 évben további egy nappal növekszik. Továbbá az alapszabadságot a pótszabadságok növelhetik. Ilyenek a gyermekek után járó napok, az egészségkárosodást elszenvedetteknek, fogyatékkal élőknek vagy fogyatékkal élőt nevelőknek, illetve a föld alatt vagy fokozottan veszélyes munkát végzőknek járó szabadnapok – olvasható a Profession közleményében.

Nincs “garázdálkodás”

A munkavállaló azonban nem “gazdálkodhat” szabadon az összes szabadnapjával, mivel a munkáltató az éves szabadság 75%-a felett rendelkezik. Fontos viszont tudni, hogy a munkáltatónak 30 nappal előbb kell értesítenie az alkalmazottait a szabadság kiadásáról. A gyakorlatban amíg a munkatársak szabadságon vannak, a legtöbb esetben az alkalmazottakra esik a helyettesítés megoldása, így mindig alkalmazkodni kell a kollégák nyaralásához is. A szabadságok összehangolásánál mindenkinek érdemes proaktívan hozzáállni a problémához.

A közösen dolgozók vezessék egy naptárban együtt, hogy ki mikor tervezi kivenni az éves szabadságát, ez a táblázat pedig a vezetőség számára is megkönnyíti a helyettesítés megszervezését a nyári időszakban. Nem pusztán csak a jogszabályi előírások miatt, hanem a csapat és az üzletmenet gördülékenysége érdekében is érdemes előre jelezni hosszabb távollétünket.

Így a vezetőnek van ideje a feladatok átszervezésére, a helyettesítő kolléga tájékoztatására, továbbá minden szükséges információ megosztására, hogy a szabadság valóban pihenés lehessen. A tervezhetőséget segíti az is, ha a munkáltató jó előre átgondolja, milyen feladatokat kell végrehajtani a nyári időszakban, felméri ezek szakember- és időigényét. Ennek a tudásnak a birtokában nem kell az utolsó pillanatig várni a szabadság kiadásával.

Különleges esetek

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor az élet felülírja a legjószándékúbb, legrugalmasabb munkáltató terveit is. Ilyen helyzet lehet, ha a cég kénytelen szabadságról visszarendelni az alkalmazottait. Ezt bizony megteheti akkor, ha olyan rendkívüli helyzet adódik, melyet kizárólag így tud megoldani és ezt bizonyítani is tudja. Fontos tudni, hogy ilyen helyzetben a cég köteles megtéríteni az összes felmerülő költséget, amellyel a meghiúsult nyaralás jár, legyen az lemondott szállodai szoba, lefoglalt repülőjegy, benzinköltség, de ide tartozhat akár a bébiszitter napidíja is, aki a visszarendelés ideje alatt gyermekünkre vigyáz.

Megosztás: