Hogyan találja meg | az „X-faktort”?

A tökéletes munkatárs kiválasztásába sokszor még a multik bicskája is beletörik. Sokkal nehezebb helyzetben vannak azonban a kisvállalkozások.

Ha megvan a megfelelő jelölt, a felvétele után még akkor is ott a nagy kérdőjel: vajon jól választottak-e? Ez viszont csak hónapok múlva derül ki, és sokszor a Munka törvénykönyvében előírt 3 hónapos próbaidő sem elég annak eldöntésére, hogy az új alkalmazott valóban bevált-e.

A kockázatok csökkentésére kézenfekvő megoldás lehet a „Try&Hire” szolgáltatás: ekkor a kiválasztott munkavállalót egy ideig munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatják. Előnye, hogy ezzel a HR-feladatok „lekerülnek a cég válláról”, továbbá jelentősen meghosszabbítható a 3 hónapos próbaidő, és ha úgy alakul, egyszerűbb a felmondás is.

Mitől lesz valaki jó választás?

Önálló gondolkodás és problémamegoldó képesség: Ezek még sokszor a képzettebb pozíciókra jelentkezőknél is hiányoznak: például nem gondolják tovább a munkájukat, nem foglalkoznak annak következményeivel. A saját feladataikat elvégzik, de semmi többet.

Tulajdonosi szemlélet: Akár az alacsonyabb pozíciókban is komoly előnyt jelenthet, ha valaki olyan lelkesedéssel dolgozik, mintha övé lenne a társaság. Az igényes, nem csak fizetésért, hanem elismerésért, szakmai kihívásért dolgozó munkavállaló ritkaság, pedig nélkülük nem lehet sikereket elérni.

Szakmai fejlődésre való igény és képesség: Sajnos a magyar munkavállalókra jellemző, hogy nem törődnek a saját munkaerő-piaci értékük növelésével. Nagy kincs tehát a szakmai tudását folyamatosan fejlesztő munkatárs. Elavult ismeretekkel ma már nem lehet versenyben maradni.

Mi a trendi az állásinterjúkon?

A leggyakoribb interjúkérdéseket az interneten bárki megtalálja. Melyek a rövid- és hosszú távú céljai? Csapatjátékos? Miért váltana munkahelyet? Mi a három legjobb/legrosszabb tulajdonsága?

A felvételiztetőnek nincs könnyű dolga, hiszen többnyire 30 perc alatt kell felmérnie, hogy megfelelő-e a cég számára a jelentkező. Épp ezért – új technikaként – egyre divatosabbak a furcsa, nem odaillő, meglepő kérdések is. Például: Miért kerek a csatornafedél? Az ilyen keresztkérdésekkel a kreatív vagy kiváló kommunikációs készséget igénylő munkaköröknél érdemes próbálkozni. Persze itt többnyire nem a pontos válasz a fontos, hanem az, hogy miként reagál a jelölt, miként tudja magát kivágni.

Tabutémák

Arra viszont figyelni kell, hogy a magánéleti (pl.: családdal, gyermekvállalással kapcsolatos), nemi irányultságot vagy vallási hovatartozást firtató kérdéseket tiltja a jogszabály, és ezek miatt könnyen bíróság előtt találhatja magát a faggatózó cég.

Megosztás: