Hogyan lehetne | több női főnök?

A nők makrogazdasági szintű szerepvállalása előbb-utóbb kiemelt fontosságú lesz. Az Európai Bizottság adatai szerint Magyarország még mindig sereghajtó ezen a területen, sok a tennivaló – a kis- és középvállalkozásoknál is.

Annak ellenére, hogy a nagyvállalatok, multik sokszor hangzatos programokat indítanak a női vonal erősítésére, az átütő változás és szemléletváltás mégis viszonylag lassú, és nem is várható gyors eredmény. „A kkv-knál – ahol a tulajdonos személyes jelenléte többnyire általános – gyakran gyorsabb változásoknak lehetünk tanúi” – véli Skonda Mária, nemzetközi gazdasági szakértő. Szerinte érdemes a cégtulajdonosoknak szem előtt tartani, hogy a női vezetők pozitív tulajdonságai a vállalkozás működésében is megjelennek, és ezt a tulajdonos is érzékelni fogja. Természetesen esetükben is érdemes gondoskodni a megfelelő képzésről, támogatásról és arról, hogy minél gördülékenyebb legyen az alkalmazottak és a vezetők közötti munka. Ebben segíthet például a team-coaching.

Bozótharc helyett

Egy női vezető másféle tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy férfi, és ez így is van jól. A nőknek erősebb az empátiája, könnyebben felkarolják a jótékonysági, támogatási kezdeményezéseket. Egyszerűen nyitottabbak a társadalmi felelősségvállalás és az emberek felé.

A tapasztalatok, a tudás átadásában is a hölgyek mutatkoznak erősebbnek. A szervezeti szintű tanulásnál kiemelt szerepük van, mert kitartóbbak, szorgalmasabbak, nyitottabbak. Gyorsan érzékelik az apró jeleket, sokkal jobban figyelnek másokra – mondják a szakemberek.

Ha a hagyományos családi modellt vesszük analógiaként, akkor vállalati szinten is pozitív szinergiát ad az eredendően férfi és női attitűd együttes érvényesülése. A hölgyek jelenléte jelentősen csökkenti a kockázatokat a döntéshozó testületekben, mivel a szebbik nem képviselői jobban érzékelik még a pozitív „hard factek” mögötti rizikót is. Emellett alaposabban, szélesebb aspektusban készítik elő a döntéseiket – de ez korántsem jelent lassítást! A nők jelenlétükkel csökkentik a férfiak között gyakran felmerülő öncélú – néha agresszív – pozícióért folytatott „bozótharcot” is. Szorgalmukkal sok olyan feladatot magukra vállalnak, amelyek a férfiak között csak „leesnek” az asztalról. Ez persze veszélyt is jelent a női vezetők számára, nehogy az örök „söprögető” szerepébe kényszerüljenek.

Egy női vezető vallomása

Skonda Mária – mérnök-közgazdász, nemzetközi gazdasági szakember, executive coach

„Világéletemben férfiak uralta szakmában dolgoztam, eléggé hozzászoktam ahhoz, hogy közöttük kell helytállnom. Bár ez sikerült, de azt kell mondanom, hogy egy átlagon felül tehetséges nőnek háromszor annyit kell teljesítenie, mint egy átlagos tehetségű férfinak. Ezt már korán elfogadtam, így soha nem éreztem hátrányát annak, hogy nőként férfias pályán dolgozom. Az egyik multinacionális bankcsoport első női vezetőjeként kerültem be az igazgatótanácsba. Számos nehézséggel és kihívással kellett megküzdenem vezetőként és két fiút nevelő anyaként egyaránt. Pályatársaim és kortársaim közül többen is hasonló pályát futottak be. Úgy gondolom, hogy létre kellene hozni egy fórumot, ahol a karrierjük elején álló női szakemberek bátorságot és útravalót kaphatnának a mi tapasztalatainkból. Nekem sikerült a pályán végigmennem, és küldetésemnek érzem, hogy ezeket a tapasztalatokat átadjam, mint coach és mentor.”

Megosztás: