Céges autó | Előnyök és buktatók

Kétségtelen, hogy a céges autó az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás, ám kivitelezéskor számos olyan vitás helyzet adódhat, amelyekre érdemes felkészülni.

A cafeteria megtervezésekor fontos, hogy megfelelő figyelmet kapjanak a flottakezelés irányelvei és az úgynevezett cégautó-szabályzat. Ezek ugyanis egyszerre védik a munkavállalót és a munkáltatót, hiszen a céges gépjármű használata során számos vitás helyzet adódhat – hívja fel a figyelmet az Arval flottakezelő cég. Ilyennek számít például, hogy baleset esetén miként osztozzanak a felek a casco önrészén, vagy például szülési szabadság idején az alkalmazott továbbra is igényt tarthat-e az autóra.

Gondolja át alaposan a feltételeket és lehetőségeket!

Gyakori eset, hogy a vállalati flottamenedzserek úgy vélik, a formaszabályzatok teljes védettséget nyújtanak mindkét félnek, ám ez sok esetben nem igaz – figyelmeztetnek a szakértők. Egy-egy külföldön és Magyarországon is működő vállalat esetében – cégmérettől függetlenül – a nemzetközi szabályzatok sokszor nem fedik le teljesen a helyi piac igényeit, vagy nem, esetleg hiányosan veszik figyelembe a szabályozói környezet sajátosságait. Éppen ezért ha céges autók kiadását fontolgatja, érdemes alaposan áttanulmányozni a kapott szabályzatot, és megtenni a szükséges kiegészítéseket, módosításokat.

Vitás helyzetek jellemzően akkor alakulnak ki, ha az első ránézésre kiváló motivációs eszköznek tűnő autóhoz a rendszer átláthatatlansága miatt vegyes érzésekkel viszonyulnak a munkavállalók, flottamenedzseri szinten pedig komoly fejtörést okoz a költségek nyomon követése. A cégautó-szabályzatnak mindenképpen rendelkeznie kell a költségkockázatok viselésének szabályairól a dolgozó és a munkáltató között, de ki kell térnie a modellválasztékra, a listaárakra, a havidíjakra, valamint az üzemanyagtípusokra is. Továbbá fontos lehet a vállalat számára az is, hogy különféle információszolgáltatási rendszerek segítségével felmérje a céges autót vezetők sofőri képességeit.

Ráadásul ma már alapvető elvárás, hogy a cégautó-szabályzat összhangban legyen a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos vállalásaival is. A szakértők szerint az is üdvözlendő és egyre gyakoribb kérés, hogy a szabályzat a modellválasztás és motorizáltság kapcsán pontos határokat szabjon az emissziós értékeknek. Ennek ugyanakkor nem csak a környezeti terhelés szempontjából van jelentősége, de hosszabb távon gazdaságosabbá is teszi az üzemeltetést.

Megosztás: