Állásinterjú telefonon | Ezekre érdemes odafigyelni!

A telefonos interjúra ugyanúgy kell felkészülni, mint az élőszóra, sőt még jobban, hiszen nincs szemkontaktus, más taktikát kell bevetni.

Van, akinek könnyebbséget jelent, ha csak telefonon kell állásinterjút adnia, van, akinek nehezebb: a lényeg, hogy legyünk mindenre felkészülve. Időpont-egyeztetéskor külföldi munkahely esetén mindenképp kérdezzünk rá az időzónára, és bár általában az álláshirdető a hívó fél, nem árt, ha ezt is pontosítjuk.

Ha már az első bejelentkezéskor azonnal szeretnének belevágni, bátran kérjünk egy kis türelmet: „Elnézést, de nagyon zajos helyen vagyok, és nem tudnék a beszélgetésre összpontosítani. Tudunk egyeztetni egy későbbi időpontot?” Jegyezzük le az időpontot, és kezdődhet a felkészülés!

Irány külföld

A megadott időpont előtt már fél órával állítsuk össze az interjúnk helyszínét: legyen a kezünk ügyében toll, papír, lehetőleg zárjuk ki a külső zajokat (a hangos kávézók, metróaluljáró, ugató házi kedvencünk például rögtön megnehezítik a dolgunkat) és ellenőrizzük, hogy nincsen lemerülve a telefonunk és van-e térerő. Bár rajtunk kívül álló okok miatt előfordulhat zaj vagy hálózati probléma, jobb, ha mindent megteszünk a siker érdekében, hiszen a fő cél, hogy a bemutatkozásunk olyan megnyerő legyen, hogy személyes interjúra is behívjanak.

Messner Szimonetta blogunknak elmondta, alapvetően a kérdések terén nincs sok különbség egy hagyományos állásinterjúval, azzal a különbséggel, hogy a nyelvtudás még nagyobb súllyal számít. de a beszéd inkább legyen határozott, mintsem tökéletes.

Fontos a felkészülés

A fentiekből látszik, hogy a csöndes környezet megteremtésén túl ugyanolyan fontos az alapos felkészülés, mint bármilyen interjú esetében. Készüljünk a munkahelyre és a pozícióra vonatkozó pár kérdéssel és legyen előttünk az elküldött önéletrajzunk is. Így könnyen puskázhatunk, ha hirtelen megakadna a beszélgetés.

Ne felejtsünk el mosolyogni! A köszönésnél, a bemutatkozásnál is rengeteget számít: bár nem látják a vonal túloldalán, a mosoly bizony hallható és ragadós. Ha az interjú alapján szeretnénk továbbjutni, köszönjük meg a lehetőséget és jelezzük, hogy lelkesen várjuk a következő lépést.

A beszélgetés után szusszanjunk egyet és aznap vagy legkésőbb másnap – feltéve hogy megvan a cím – egy köszönő emailben is jelezzünk vissza pár sorban. Ha a beszélgetésben esetleg fény derült valamilyen közös érdeklődésre, izgalmasnak tűnő szakmai rendezvényre, kérdezzünk rá, vagy küldjük át a kapcsolódó információkat – így máris eggyel személyesebb lesz az üzenetünk, mint egy egyszerű köszönőlevél.

Megosztás: