Állásinterjú angolul | Tippek a felkészüléshez

Angol nyelvű állásinterjú esetén a jelölt hajlamosabb lehet a szorongásra, így nem árt még alaposabban felkészülni a megmérettetésre.

Külön kihívást jelenthet egy angol nyelvű állásinterjú, ez természetesnek is mondható. Ám léteznek olyan fortélyok, amelyek még a leggyakorlottabb HR-eseket is meglephetik, és a siker akár garantált is lehet egy-egy állás elnyeréséhez – olvasható a Profession közleményében. A beszélgetés során érdemes úgynevezett “buzzword”-öket bevetni. Ezek olyan, sokat használt és divatos kifejezések, amelyeket a munkavégzés során alkalmazott kommunikációban használnak. Tehát fontos, hogy angolul alaposan készüljünk fel vállalat tevékenységével kapcsolatban, sőt tájékozódjunk a cég felelősségvállalásáról és említsük meg a lelkesedésünket is.

Felejtős a szleng

A „like” szót hajlamosak vagyunk túlhasználni (I, like, wasn’t responsible for the post. = Úgymond nem voltam felelős azért a beosztásért.), így mindenképpen kerüljük a töltelékszóként való alkalmazását. Kizárólag hasonlító szerkezetekben használjuk: I work like a slave.= Úgy dolgozom, mint egy rabszolga. Egy másik, szintén túlhasznált, és állásinterjú során abszolút nem megengedett kifejezés a „You know”. Nagyon szlenges, nagyon informális, tehát kerülendő.(I always go to work on time, you know. = Tudja, mindig időben érkezem a munkahelyre.)

Az angol nyelvű interjú során is a standard kérdésekre lehet számítani, így ezeket érdemes begyakorolni. Azonban figyeljünk oda, hogy a válaszaink soha ne tűnjenek gépiesnek, betanultnak. Legyünk nyugodtak, és válaszoljunk úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy angolul társalgunk.

Önéletrajz ismerete

Annál kellemetlenebb helyzet nem is adódhat, minthogy belegabalyodunk saját karrierünk ismertetésébe. A kérdések során egészen biztosan kell majd beszélnünk az eddigi munkahelyeinkről, feladatainkról, tehát nem szégyen, ha angolul alaposan megtanuljuk a saját önéletrajzunkat. Bizony el kell tudnunk mondani, hogy előző állásainkban mit csináltunk, mennyi ideig, milyen beosztásban, miben fejlődtünk, és milyen új tudásra tettünk szert az elmúlt idők során. Majdnem minden állásinterjú során beszéltetnek minket a jövőbeli terveinkről, céljainkról is, és arról, hogy a közeli (és távoli) jövőben mit szeretnénk elérni.

Az is sokszor előfordul, hogy a külföldi munkáltató beszélteti (angolul természetesen) a jelöltet a magyar munkaerőpiac helyzetéről és a magyarok munkavállalási szokásairól, moráljáról is, így (különösképpen, ha humánerőforrás területen pályázunk), érdemes egy picit elmélyedni ebben a témában is.

Megosztás: