A jó irodában | mindenki szeret dolgozni

A magánszféra a munkahelyeken is nagyon fontos, épp ezért az open office, azaz a nagyméretű közös légtér népszerűtlen a munkavállalók körében.

 

Az idei év a munkavállalói élmény éve a vállalkozásfejlesztők szerint. Épp ezért az Offsieven Magyarország szakértői felmérték, hogy milyen elvárásaik vannak az irodai dolgozóknak a munkakörnyezetükkel szemben. Például, milyen munkatérben dolgoznának szívesen, vagy milyen szempontokat vesznek figyelembe, ha új munkahelyet kell választaniuk, sőt egyáltalán szempont-e az iroda kialakítása?

Ezekkel kapcsolatban a kutatás leglényegesebb megállapítása, hogy a magánszféra a munkahelyeken is nagyon fontos, épp ezért az open office népszerűtlen a munkavállalók körében. Ugyanakkor megfelelő keretek között a munkavállalók jelentős csoportja – a válaszadók 30 százaléka – nem utasítja el az egyterű irodát. A válaszokból kiderül, hogy 10-12 kolléga jól megférhet egy légtérben. A létszám mellett az is meghatározó, hogy kikkel kell egy irodában lenniük. Az azonos munkakörben vagy közös projekten dolgozók jelenléte előnyöket is jelent, így ez elfogadható. Az open office nem népszerű, épp ezért megfelelően kell kialakítani, hogy jól működő, szerethető munkatér legyen.

Nem minden a külső

A saját tér nagyon fontos, a munkahelyeken is, ez derül ki a válaszokból. A dizájn szerepe korántsem olyan jelentős, mint ahogy azt sokan gondolják a csend, a kényelem és az ergonómia mind megelőzik. A munkavállalók többsége számára – a válaszadók 86 százaléka nyilatkozott így – az a legfontosabb, hogy legyen saját asztala, munkaállomása. Ez a privát terület, amelyet otthonossá tehet, ahol megtalálja előző nap otthagyott eszközeit. Emellett elengedhetetlen – a megkérdezettek 75 százaléka számára –, függetlenül az iroda nagyságától, hogy legyenek olyan kisebb zugok, fülkék, ahonnan magánügyben telefonálhatnak.

A vállalkozások arra törekednek, hogy a cég image, brandje tükröződjön a kialakításon, a design jelentős szerepet kap ilyenkor. A felmérésből azonban kiderül, hogy a munkavállalók számára tehát a külsőség kevésbé, viszont az ergonómia annál fontosabb – 56 százalék számára nagyon fontos. Kiemelendő szempont a kényelem, a gerinckímélő szék, megfelelő asztal és a minőségi bútorokkal felszerelt iroda, és ezek megfelelő elhelyezése a munkatereken belül.

A felmérésből az is látszik, hogy a fiatalok szívesen vennék, ha – funkciójában is – több, különböző munkatér állna rendelkezésükre munkahelyen. A tevékenység jellegétől is függ, hogy ki milyen környezetben dolgozik hatékonyan. Különbségek figyelhetőek meg szakterületenként.

A megkérdezettek közül az IT területen dolgozók több mint 30 százaléka számára a csendes környezet ideális a munkához, ez az átlagosnál magasabb arány. Egyszerre kell lehetőséget nyújtani arra, hogy nyugodtan, hatékonyan dolgozhassanak a kollégák és ezzel párhuzamosan az együttműködést is ösztönözzük.

Korábban az iroda berendezése székek és asztalok tologatását jelentette. A technológiai fejlődés és az igények változása az irodai térszervezést is átalakította. Ma a formális munkatérben jó minőségű szék, megfelelően elrendezett tér és beállított eszközök kellenek. De emellett a közös, kreatív problémamegoldó munkához egészen más környezet, informális tér kell. Az otthonosabb, nappali jellegű vagy épp kávéházakat idéző kötetlenebb munkakörnyezet hatékonyabbá teszi a csapatmunkát. A legnagyobb kihívás megtalálni a két munkatér közötti megfelelő arányt.

Megosztás: