A jó álláshirdetés | az érzelmekre is hat!

A kutyát sem érdekli már a sablonos, nem egyértelműen fogalmazott álláshirdetés. Hasson bátran az álláskeresők érzelmeire is!

Az álláshirdetések túlnyomó többségének egyik súlyos hibája a sablonosság. Pedig ahogy a marketinges üzeneteknek, reklámoknak, úgy az álláshirdetéseknek is kritikus elemei az érzelmek. Az IPA dataBank 1400 sikeres hirdetési kampány esettanulmányát vizsgálta meg, és arra a következtetésre jutott, hogy azok a kezdeményezések, melyek tisztán érzelmi tartalmakat állítottak elő, kétszer jobban teljesítettek, mint azok, akik a racionalitásra fektették a hangsúlyt.

Értékrend és gondolkodás

Az álláskeresők figyelmét azonban nemcsak érzelmi szinten kell felkelteni, hanem arra is ügyelni kell, hogy az úgynevezett „hármas egységből” (ki keres – kit keres – mire keres) ne hangsúlyozzuk túlzottan a feladatkör egységét, és ne hanyagoljuk el a pozicionálás részt, melyben a vállalatunk céljait, értékrendjét, elképzelését, gondolkodásmódját mutatjuk be. Ugyanis ha szimplán csak a cégnevet tüntetjük fel, nem sok esélyünk marad arra, hogy olyan feladatorientált, a feladatok iránt érdeklődő jelöltek pályázzák meg majd az állást, akik értékrendjükben és gondolkodásukban is illeszkednek a cégkultúrához.

Figyelemfelkeltés!

Már az elején ragadjuk meg a pályázók figyelmét. Amikor a kiválasztás folyamata elindul, próbáljuk meg elképzelni az ideális jelöltet, akivel szeretnénk betölteni a megüresedett pozíciót. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie? Milyen üzenet érdekelheti ezt az embert? Ezek nagyon fontos részletek, melyeket át kell gondolnunk a munkaköri leírás során. Az olyan indító kérdések, mint például „Olyan állást keres, mely tökéletes a kreatív elmének?”, vagy „Olyan állást keres, mely előremozdítja az IT-karrierjét?”, megragadják a jelentkezők figyelmét. Amikor ilyen módon szabjuk az ideális jelöltre a hirdetést, leegyszerűsítjük a kiválasztási folyamatot is.

Ha merészebbek vagyunk, próbálkozhatunk rendhagyó, formabontó figyelemfelkeltéssel is. Nagy hatást gyakorolhat az álláskeresőkre, ha innovatív módon megkülönböztetjük a cégünket a versenytársainktól. Az Apple például egy ellentmondásos, mégis ízlésesen szellemes hirdetési szlogent („Close Your Windows, Open a Few Doors”) használt arra, hogy elcsábítsa a konkurens Windows szakembereit. A McDonald’s pedig rendkívül merész és látszólag sértő kijelentéseket alkalmazott a figyelemfelkeltésre, hogy aztán az apró betűs részben felfedje valódi üzenetét: „Mi nem veszünk fel törököket, görögöket, indiaiakat, etiópiaiakat, vietnamiakat, kínaiakat vagy peruiakat. – Mi egyéniségeket alkalmazunk.” De szokatlan utat választott egy IT-s cég is: régimódi, cetlitépős plakátokon hirdette meg IT-mérnöki pozícióit oly módon, hogy a leszakítható cetliken a cég telefonszámát matematikai egyenletekbe kódolva adta meg.

Cél a kizökkentés

Fontos az is, fogalmazzunk konkrétan: a munkaköri leírás részletezésnél kerüljük az olyan szavakat, mint a „gyakran”, „néha”, „marketing tevékenység koordinálása”, helyettük törekedjünk arra, hogy informatívak és egyértelműek legyünk. Egy álláskereső portál egyik hirdetésében egy fotóval hívta fel az álláskeresők figyelmét az oldalra: a képen egy szakács sétálgatott az utcán, miközben a feje felett épp egy sütő zuhant ki az emeletről, a szlogen pedig így szólt: „ne várd, hogy a munka az öledbe essen, találd meg a számításod nálunk!” Az unalmas formaságok helyett grafikákkal és képekkel is szemeltethetjük a vállalat személyiségét. Egy online videó, fotó a csapatról érzelmi reakciót hoz létre a jelöltben.

Megosztás: