4+1 érv: | Miért fizessen ugyanannyit a nőknek is?

Hiába járunk már benne vastagon a 21. században, az ugyanazért a munkáért kapott bérek között még mindig nagy szakadék húzódik.

A Világgazdasági Fórum 2015 novemberében publikált felmérése szerint a probléma világszerte fennáll, és a helyzet csak borzasztóan lassan javul: a mostani tempóban 118 év alatt éri utol a nők átlagos bérszintje a férfiakét. Magyarországon egyébként a helyzet valamivel rosszabb az uniós átlagnál: az átlagos órabért tekintve 18,4 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak, míg az EU-ban ez a szint 16 százalék.

Ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt fizetni valakinek csak azért, mert nő, szimplán aljasság. Ha másért nem, hát az alábbi gazdasági érvek figyelembevétele miatt is érdemes átgondolniuk a férfiaknak is, milyen előnyökkel járhat, ha egyenlően bánnak dolgozóikkal.

1. Ha egy nő kevesebbet keres, nehezebben tud gondoskodni a családjáról. Ez különösen az egyedülálló anyák esetében okoz komoly gondot; ha pedig otthon nehézségekkel küzd a dolgozónk, akkor a munkahelyén is nehezebben áll helyt. Az alacsonyabb bér ráadásul automatikusan alacsonyabb bérhez kötött juttatásokat, járulékokat, táppénzt és nyugdíjat is jelent.

2. Az alacsonyabb bér alacsonyabb adó- és járulékbevételeket is jelent: kevesebb szja-t fizetnek belőle, kevesebb vásárlás után kisebb az áfabefizetés is, és így tovább. Márpedig az állam nem szokta kevesebb bevétellel beérni: ezt jó eséllyel máshol fogja behajtani, például a vállalatokon. Ha a teljesen jogosan kifizetett magasabb bér magasabb állami bevételhez vezet, az könnyen vezethet adócsökkentéshez, vagy akár magasabb színvonalú állami szolgáltatásokhoz, infrastruktúrához.

3. Ha a nők kevesebbet keresnek, akkor a férfiaknak nincs meg az igazi választási lehetőségük arra, hogy otthon maradjanak a gyerekkel. A döntésben jellemzően döntő szerepe van annak, hogy kinek a fizetése essen ki – nyilván az alacsonyabb bérre esik ilyenkor a választás, minden más szempont háttérbe szorul. Még arra sem nyílik így valódi lehetőség, hogy akár félévente váltsák egymást a felek, pedig ez mind otthon, mind a munkahelyen könnyebb helyzetet jelenthetne, mint két-három évre bebetonozni a helyzetet.

4. A férfiaknak sem jó, ha beleszakadnak a munkába – ugyanúgy szükségük van a munka és a családi élet egyensúlyára ahhoz, hogy mindkét fronton helyt tudjanak állni. Gyakori forgatókönyv, hogy a kisgyermekes családokban az anya a korábbinál rugalmasabb munkahelyet keres, rövidebb munkaidővel, míg az apa többet kezd túlórázni, esetleg másodállást vállal. Pedig ha az apa is megfelelően ki tudja venni a részét már a kezdetektől a gyermeknevelésből, az sokkal kiegyensúlyozottabb családi élethez vezet, ami végső soron a munkahelyi teljesítményben is meglátszik majd.

+1. Végül egy nem kevésbé fontos szempont: ne feledjük, pont így bánnak majd a mi lányunkkal is. A cégvezetők nyugodtan tegyék fel maguknak a kérdést: akarom, hogy az én tehetséges, szép, okos és ügyes lányom olyan cégnek dolgozzon, ahol kevesebbet fizetnek neki ugyanazért a munkáért, mint a férfi kollégáinak?

Megosztás: