Tudatos cégfejlesztés Hat tipp a családi vállalkozások számára!

A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kellenek.

A családi tulajdonú vállalatok nemcsak stabil részét képezik a nemzetközi és a magyar gazdaságnak, de hosszú távú szemléletmódjuk és vállalati kultúrájuk miatt más cégek számára is megoldást mutathatnak a sikeres fejlődéshez, növekedéshez. Mivel a K&H vállalati portfóliójának közel felét családi tulajdonú cégek alkotják, közelről látják az őket foglalkoztató kihívásokat, így azt is érzékelik, hogy számukra különösen nagy feladatot jelent az akár több évig is elhúzódó szervezetfejlesztés – olvasható a bank közleményében.

A szakértők szerint hatalmas potenciállal bír egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi tulajdonú cégek azonban különleges helyzetben vannak, az ő esetükben ugyanis a család-, a tulajdon- és az üzletvezetés összefonódása miatt a változást csak párhuzamos tervezési folyamattal lehet hatékonyan megvalósítani.

Ezen vállalatok esetében a cég eddigi fejlődésének záloga éppen abban rejlett, hogy a tulajdonos személyesen vett részt a folyamatok menedzselésében. Ebben a helyzetben azonban a napi szintű döntések legnagyobb része intuíciókra támaszkodik a tények helyett.

A siker záloga

A tényalapú döntések jobban szolgálják a szervezeteket sikerességét. Ráadásul a vezetők által megélt döntési helyzetek többsége valójában nem tényleges döntés, hanem olyan automatizálható folyamat, amihez nem feltétlenül szükséges közvetlenül a cégvezető. Mivel a szervezetfejlesztés során leginkább az olyan nem megfogható vállalati értékekre tudunk hatni, mint az éppen a családi értékekből eredő szervezeti kultúra vagy a vezetői értékrend, így a sokéves, megszokott folyamatok újragondolása és fejlesztése csak akkor lehet sikeres, ha a cég és a tulajdonos (család) kész a változásra.

Íme, a hat legfontosabb lépés ahhoz, hogy hatékonyan történhessen a családi tulajdonban lévő vállalatok szervezetfejlesztése:

  1. Akár külső, akár belső feszültségek miatt szükséges újragondolni a cégen belüli folyamatokat, az első és legfontosabb lépés, hogy teremtsük meg a változás iránti elkötelezettséget. Ez szabadítja fel azt az energiát, ami elengedhetetlen az akár több évig is elhúzódó folyamat sikeres megvalósításához.
  2. Definiáljuk pontosan, hogy ki menedzseli a folyamatot, milyen szerepe van a belső projektgazdának és az esetlegesen igénybe vett külső tanácsadónak.
  3. Már az elején meg kell határozni azt, hogy hova akar eljutni a cég, hiszen ez fogja alapjaiban meghatározni a folyamat során igénybe vett eszközöket és lépéseket.
  4. Nem csak a célt, de a kiindulási állapotot is pontosan fel kell mérni ahhoz, hogy a változás során valóban a szükséges területeken, folyamatokon legyen a fókusz.
  5. Ahhoz, hogy a fejlesztés végén valóban a kívánt célt érjük el, iktassunk be mérföldköveket, amelyek alapján látható, hogy jó irányba tart-e a fejlődés.
  6. A szervezetfejlesztés során rengeteg bizonytalanság merülhet fel akár a munkatársak, akár a partnerek részéről, ezért egyértelműen kommunikálni kell a projektek lezárását és eredményeit. Bár Magyarországon nincs nagy divatja az üzleti projektek megünneplésének, a szakemberek mégis azt tanácsolják, hogy ismerjük el a befektetett munkát, a folyamat sikeres lezárását. Ennek egyik eszköze lehet, ha az eredményeket közösen, céges szinten megünnepeljük.

Megosztás: