Pénzeső | Az innovációs pályázatokon

Érdemes sietni, csupán május közepéig lehet jelentkezni, ráadásul nem biztos, hogy ebben az évben nyílik még hasonló célra lehetőség.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) három pályázatot írt ki innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztésének, továbbfejlesztésének támogatására – közölte a hivatal. A támogatás megjelenése hiánypótló lehetőség a Közép-Magyarország régió számára, hiszen jelentkezhetnek mikro, illetve kis- és közepes méretű cégek (kkv-k) is. Ezen kívül forráshoz juthatnak olyan, közép-és nagyvállalatok is, amelyek kimaradtak a korábbi évek hasonló támogatásaiból.
A pályázatok leadási határideje 2018.02.28. és 2018.05.15. közötti, így érdemes sietni a cégeknek, ráadásul az idén már nem is várható hasonló lehetőség e célra.

Mikro- és kisvállalkozások megsegítése

Az idei a pályázattal vált először lehetővé, hogy a mikrovállalkozások is kaphassanak jelentős, 30-100 millió forintot elérő támogatást. Kifejezetten lazák az indulási feltételek – elegendő csupán egy teljes lezárt évvel rendelkezni – emiatt jelentős túljegyzés lesz várható. Olyan projektekkel érdemes indulni, amelyek a cég méretéhez igazodva reálisak és megvalósíthatók. A pályázóknak javasolt előzetes versenytárs-elemzést végezniük mielőtt egy már meglévő javaslattal állnak elő.

Kkv-k és nagyvállalatok kutatási tevékenységének támogatása

Olyan vállalkozások pályázhatnak, amelyeknek van két lezárt évük. A pályázatban 600 millió forint áll rendelkezésre. Tavaly hasonló kiírások során jelentős túljegyzés alakult ki, így valószínűleg több, arra méltó ötlet nem juthatott támogatáshoz. Jelen kiírásban a korábban támogatásból kimaradt vállalkozások is indulhatnak, így most is jelentős túljelentkezés várható. Előnyben lehetnek azon pályázók, amelyek fejlesztésük nyomán nem csak a hazai, hanem az exportpiacokra is tudnak értékesíteni.

Versenyképességi és kiválósági együttműködések

Elsősorban közép és nagyméretű vállalkozások felsőoktatási intézménnyel és/vagy kutatóhellyel együttműködve pályázhatnak, maximum 1,5 milliárd forint támogatásra. A pályázatban főleg olyan vállalkozásokat várnak, amelyek eddig még nem nyertek hasonló együttműködésben projektet. Olyan együttműködések létrejöttét teszi lehetővé a pályázat, ahol a tudomány és az üzleti szféra találkozik, tehát közös munka során nagy üzleti potenciállal rendelkező fejlesztések jönnek létre.

A Pest megyén kívüli vállalkozások számára még mindig rendelkezésre áll egy maximum 500 millió forintos támogatási program, a GINOP-2.1.2 kódjelű kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos felhívás is. Itt a pályázati határidő február 28.

Megosztás: