Nyugdíj | Létezik-e tuti tipp?

Bár már több mint két éve pénzt spórolhatunk meg az adónkból, ha nyugdíjbiztosítást kötünk, az ötven évnél fiatalabbak 40 százaléka még nem is hallott a lehetőségről.

Miközben a lakosság kétharmada fontosnak tartja a tudatos előtakarékoskodást az időskorra, a magyarok 60 százalékának semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása sincs.

2014. január 1-je óta az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett már a nyugdíjbiztosításokhoz is adójóváírást lehet igényelni. Ennek mértéke az éves befizetés 20 százaléka, de a NYESZ és a biztosítás esetében legfeljebb 130 ezer forint (2020 utáni nyugdíjas esetében 100 ezer forint), a nyugdíjpénztári befizetéseknél pedig évi 150 ezer.

Az összehasonlítások ugyanakkor azt mutatják, hogy a nagyjából azonos mértékű állami támogatás ellenére nem feltéltenül azonos hozamot tudunk elérni a három megtakarítási formával. A számítások szerint a nyugdíjbiztosítások költségei annyira magasak, hogy még az állami támogatás nélkül is versenyképes velük szemben egy nyugdíjelőtakarékossági számla, amelyen a saját ízlésünk szerint vásárolhatunk a különböző befektetési alapok kínálataiból. Különösen akkor, ha 10 évet meghaladó időn keresztül tesszük be a havi 20-40 ezer forintos összeget.

Ennek az az oka, hogy a NYESZeknek viszonylag alacsony és egységes a fenntartási költsége, az éves fenntartási díja szinte mindenütt 2 ezer forint, amihez az értékpapírok után még hozzátesznek évi 0,1-0,2 százalékot. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak is valamivel drágább a működése, mint a NYESZé, így havi 20 ezer forintos befizetés esetén 10 év alatt már néhány százezer forinttal többet tud fialni a NYESZ.

A K&H Alapkezelő összegyűjtötte, hogyan lehet leghatékonyabban használni a nyugdíj-előtakarékossági számlát:

  • 30-35 éves kor alatt elegendő havonta kisebb, 5-10 ezer forintos összeget befektetni, mivel az idő egyértelműen nekünk dolgozik. A nyugdíjig hátralévő hosszú időszakban a megtakarítás és az állami támogatás összege után elérhető kamatos kamat többszörösére megnövelheti a befektetés értékét.
  • 35-40 éves kor fölött már érdemes arra törekedni, hogy legalább annyi legyen évente a befizetés, amellyel a maximális 100.000 forint állami támogatás megkapható.

fokuszban_nyugdij_1

fokuszban_nyugdij_2

Mivel a NYESZ egy értékpapírszámla, így a rajta tartott megtakarítást mindenképpen érdemes befektetni. Ehhez nem kell képzett befektetőnek lenni, elég a kockázati kategóriánkat jól meghatározni, és egy ennek megfelelő vegyes befektetési alapot választani. A tőzsdézők számára kedvező, hogy a tőzsdei ügyleteket is lehet NYESZ-en bonyolítani, így a végeredmény adómentes lesz.

Abban az esetben, ha még 30-35 év hátravan a nyugdíjkorhatárig, érdemes megfontolni a jelenleginél eggyel nagyobb kockázati kategóriát, és eszerint választani befektetési alapot, mivel hosszú távon a kockázatosabb eszközök több hozamot termelhetnek, és az időközben előforduló árfolyam-ingadozások is kiegyenlítődnek.

Megosztás: