Nulla forintos | bankszámlák

Érdemes folyamatosan figyelni a bankok ajánlatait, hiszen helyenként nemcsak a számlavezetés, de néhány szolgáltatás is ingyenes.

Annak ellenére, hogy már több mint fél éve hatályba lépett az egyszerűsített bankszámlaváltásról szóló kormányrendelet csak kis mértékben nőtt ez iránt az érdeklődés.

Aki tudatosan szeretné kezelni a pénzügyeit, annak nemcsak a megtakarítási lehetőségeket vagy a felvenni kívánt hitelkonstrukciókat érdemes összehasonlítani a különböző pénzintézetek kínálatából, de ezt érdemes megtenni a bankszámlákkal is. Október 29-től hatályos az a kormányrendelet, amely rögzíti a fizetésiszámla-váltás feltételeit és határidőit. Ennek értelmében az új bank elintézi a csoportos beszedési megbízások, állandó átutalási megbízások áthozatalát az előző pénzintézettől, valamint a beszedők és a számlára ismétlődő átutalást teljesítő felek tájékoztatását az új bankszámláról, továbbá – ha az ügyfél kéri – akár a korábbi számla lezárását is, így az adminisztrációval, ügyintézéssel töltött idő jelentősen csökkenhet. A teljes folyamat maximum 13 munkanapot vesz igénybe.

Érdemes kihasználni az egyszerűsített bankváltás nyújtotta lehetőségeket, hiszen a bankok által kínált számlák között jelentős eltérések vannak. Fontos azonban, hogy a bankszámlák áttekintésekor nem elég csak a számlavezetési díjakat összehasonlítani, hiszen számos járulékos költség is van, melyeket figyelembe kell venni, tanácsolja a CIB Bank. A bankkártya éves díjának levonása például gyakran meglepetésként éri a számlatulajdonost, de kalkulálni kell az SMS értesítések, az eseti és állandó átutalások, valamint a csoportos beszedési megbízások tranzakciós díjával is. Ráadásul az idő múlásával változhatnak igényeink, szokásaink, így a rendszeresen igénybe vett szolgáltatások köre is.

Az okostelefonok terjedésével egyre többen szeretnék banki ügyeiket kényelmesen, telefonjuk segítségével intézni. Ennek megfelelően több bank már rendelkezik nemcsak internetes felülettel, de mobilapplikációval is, amellyel akár a bankszámlához kapcsolódó egyes szolgáltatásokat is kiválthatjuk. Ilyen lehet például a banki SMS díja, amelyet a mobilalkalmazásban található értesítésekkel helyettesíthetünk, így megtakaríthatjuk az értesítési üzenetek költségeit.

Van olyan bankszámla, amely az igénybe vett szolgáltatásokat figyelembe véve is díjmentes, azaz nem számolnak fel havi számlavezetési díjat, amennyiben a mindenkori nettó minimálbérnek megfelelő összegű jóváírás érkezik havonta átutalással a számlára. Ezen kívül egyre több bank kínál ehhez különböző akciókat is.

Megosztás: