Eljön |az azonnali átutalás kora!

2016-ra eljutottunk oda, hogy akár már 1 óra alatt is eljuttathatjuk a pénzt, ha forintban, belföldi címzettnek utalunk munkaidőben.

Az előrelépés óriási – az igazi robbanásnak azonban még csak most állunk a küszöbén. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis bejelentette, megkezdte az azonnali fizetési rendszer kidolgozásának előkészületeit Magyarországon. De miért olyan nagy jelentőségű dolog ez?

Azt gondolhatnánk, hogy az átutalások további felgyorsítása egyszerű technikai kérdés: nagyobb teljesítményű számítógépeknek kell végeznie a feldolgozást, és akkor majd hamarabb ér oda a pénz. Pedig ennél lényegesen komolyabb feladatról van szó: az egész folyamat logikáját és szabályozását át kell alakítani. A hagyományos átutalásoknál a megbízásokat összegyűjtik, majd adott időközönként átküldik feldolgozásra az ezt végző rendszerbe. Itt először azt ellenőrzik, megvan-e a fedezet az átutaló számláján, aztán egy technikai kitérő után indul meg a címzett számláján a jóváírás. Ezt a folyamatot így nem lehetne másodpercekre gyorsítani: ehelyett fel kell cserélni a sorrendet. Először teljesítik az átutalást, és utána történik meg az elszámolás. Ehhez egészen más technikai feltételek kellenek, ahogy a szabályozást is át kell alakítani.

Erre nincs egységes megoldás: az adott pénzügyi szabványok csak a tág kereteket határozzák meg. Az egyes országok, ahol már bevezették az azonnali átutalások rendszerét, mind saját módszertant dolgoztak ki és vezettek be, amelyet aztán az országban működő pénzintézetek alkalmazni kezdtek. Az ügyfelek hamar megszokták és megszerették a szolgáltatást, a nemzetközi felmérések szerint fontos döntési szempont lett a bankválasztásnál az azonnali átutalás megléte. A pénzintézetek közti verseny eredményeként a legtöbb bank felár nélkül, sok esetben ingyenesen biztosítják a szolgáltatást. Sőt, a verseny még ennél is komolyabb: az azonnali fizetések terén ugyanis nem csak a régi szereplők, a bankok versenyeznek, hanem több száz más szolgáltató is – köztük olyan mamutok, mint az Apple, a Google, a PayPal, a Zapp, a kártyatársaságok vagy a legnagyobb mobilszolgáltatók.

A versenyzők száma pedig azért olyan magas, mert a piac gigantikus. Az azonnali átutalások valóban lehetővé tehetik a készpénz kiváltását, egyszerűen a mobiltelefonok segítségével. Nem számít, hogy zsebpénzt akarunk adni a gyereknek, a strandon a főttkukorica-árust vagy a babysittert akarjuk kifizetni, vagy épp adakozni akarunk egy utcai kéregetőnek – bárkinek egy pillanat alatt átutalhatjuk a pénzt. Ehhez nem kell bankkártyaolvasó terminált használni, és a kártyás fizetéssel ellentétben nem egy ígérvényt kap a címzett, amelyet később írnak jóvá a számláján, hanem ténylegesen azonnal megérkezik a pénz.

Ez az innovatív megoldás tehát a vállalatok életében is óriási változást hoz. Nemcsak a sebessége miatt, hanem a hozzá kapcsolható szolgáltatások miatt is: a fizetéssel egyidejűleg jóváírhatóak a hűségpontok, beválthatóak a kuponok is. Lehetőség nyílik számos extra szolgáltatásra: a mobillal fizető ügyfél egy csomó más információt is megadhat egyetlen érintéssel. Így a kávézóban azonnal tudják, mi a kedvenc kávéja, cukorral vagy édesítővel issza, sőt: előre jelezheti, hogy elvitelre kéri, így csak másodpercekre kell beugrani az elkészített és kifizetett kávéért…

Az azonnali átutalás persze nem csak a kereskedelmi szektorban hozhat forradalmat. Amellett, hogy a pénz forgási sebességét gyorsítja, átalakítja a vállalati likviditáskezelés világát is, eltünteti az időzónákat, de minimalizálhatja az ismeretlen partnerrel történő együttműködés kockázatát is.

Megosztás: