Megelőzhető | a dolgozó betegsége

Már a közepes vállalatoknál is egyre jelentősebb egészségfejlesztési kezdeményezések figyelhetőek meg, amelyek meg is térülnek.

Sajnos az irodai dolgozók egészségi állapota messze nem annyira jó, mint ahogy talán elsőre gondolnánk. Ugyan egészen más jellegű kockázatok és megterhelések jellemzőek, mint például a fizikai jellegű munkakörökben, azonban ezek a veszélyek gyakran észrevétlenül, esetleg csak hosszabb idő alatt okoznak panaszokat, eltéréseket. Azonban azt is elmondhatjuk, hogy sokan nyitottak az egészséges életmód, munkahelyi egészségprogramok irányában – derül ki Nagy László Nóra foglalkozás-egészségügyi kutató tanulmányából.

Figyelem! Botlásveszély!

Az ülésből, irodai munkahely kialakításából származó ergonómiai, fizikai kockázatok: rosszul kialakított munkahely, zsúfoltság, ülőmunka okozta statikus terhelés, nem megfelelő megvilágítás, klíma, huzathatás, botlásveszély – ez utóbbi az irodai munkahelyi balesetek egyik leggyakoribb oka. Pszichoszociális kockázatok közül anonim felmérések alapján beosztástól, felelősségi és hatáskörtől függően leginkább jellemzőek: a határidő, időkényszer, felelősség, hierarchia, túlterhelés, túlmunka, kevés információ, támogatás és elismerés hiánya, rekreációs, pihenő idő hiánya, megfelelő étkezési lehetőség hiányából adódó pszichés terhelések.

Megelőzési formák

Már a közepes vállalatoknál is egyre jelentősebb egészségfejlesztési kezdeményezések figyelhetőek meg, akár egész évre vonatkozó egészségprogramok futnak, de ma már a kisebb vállalkozások is tapasztalják, hogy egy egészséges vagy esetleges betegségével megfelelően kezelt, egészségtudatos, motivált dolgozó a legjobb munkaerő. Elismerik, hogy tényleg van összefüggés a cég egészségtudatossága, megelőző programjai és a munkabalesetek, valamint táppénzes napok száma között. Ez a leginkább megtérülő befektetés.

Már az is nagyon sokat jelent, ha a kötelező éves alkalmassági vizsgálatok valós, megfelelő szakmai tartalommal kerülnek elvégzésre, hiszen számos lappangó betegséget szűrnek ki ezáltal. A dolgozók által legjobban szeretett, igényelt programok az egészségügyi szűrések, hiszen a munka mellett nem könnyű eljutni ezekre. A leggyakrabban bevált szűrőprogramok a laborvizsgálatok, ultrahangos szűrések, szemészeti, bőrgyógyászati (melanoma) szűrés, mozgásszervi szűrés és az ezekhez kapcsolódó egyénre szabott tanácsadások. Emellett elterjedtek az életmóddal, család-munka összeegyeztetésével, stressz-kezeléssel, rekreációval, elsősegélynyújtással foglalkozó előadások, tréningek is.

Megosztás: