Kollaboratív munka | a 21. század irodájában

Ma már nem elkerülhetetlen, hogy a megbeszélések az időt rabolják, hiszen számos technológiai fejlesztés segítheti az együttműködést a munkahelyeken.

Legyen szó akár nagy tech-óriásokról, akár feltörekvő startupokról, egyre többen gondolkoznak azon, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a kollaboratív munkát fejlesztések segítségével. A Google Drive szolgáltatása – ahogy arról már korábban is beszámoltunk – sokat segíthet e téren, most mutatunk néhány további alternatívát!

A tábla, amit soha nem kell letörölni

A Google Jamboard leegyszerűsítve gyakorlatilag csak egy „egyszerű” 55 colos képátlójú, 4K felbontásra képes érintőképernyő, melyhez ennek megfelelően ugyancsak borsos áron, 5000 dollárért (átszámolva kb. 1,3 millió forintért) lehet hozzájutni. A beleépített szolgáltatások azonban teljesen új szintre emelik funkcionalitását, így megtérülő befektetéssé tehetik a vállalatok számára.

A tábla ugyanis része az úgynevezett G suite-nak, mely tömöríti a keresőóriás különböző szolgáltatásait, legyen szó a szövegszerkesztőről, a táblázatkezelőről, emailekről, böngészőről, stb. Így a világ másik felén lévő csapatok könnyedén dolgozhatnak ugyanazon a táblán: amit a francia kollégák felrajzolnak, azt ugyanúgy látják a kínaiak és fordítva. Ráadásul nem is feltétlenül szükséges, hogy mindenki előtt méregdrága tábla legyen: elég egyet megvásárolni a központi irodába, a többiek pedig az ingyenesen elérhető androidos vagy iOS-es alkalmazás segítségével tabletjeikről is hozzáférhetnek a tábla képéhez.

A formatervezés minden eleme átgondolt, kifinomult, és gyakorlatilag bármelyik irodában megtalálja a helyét. Minden apró funkció egyértelműen könnyűvé teszi a kollaboratív munkát, nem kell többet felírni a megbeszélőben álló táblára hogy „NE TÖRÖLD LE”, hiszen a Jamboard automatikusan menti a tábla tartalmát, mely később bármikor bárhonnan elérhető.

Természetesen nem a Google az első, aki hasonló ötlettel próbálja lecserélni a hagyományos filces táblákat. A Microsoft a Surface termékcsalád részeként már 2016 elején előállt a Surface Hubbal: a digitális tábla hasonló szolgáltatásokat nyújtott, mint a Jamboard, ugyanúgy képes volt hanghívások lebonyolítására, ám a kollaboratív funkciókat inkább a jelen lévők számára kínálták, nem pedig a felhőn keresztül bárki számára.

Annyi biztos, hogy ma már a technológia számtalan ponton képes segíteni a hatékonyabb munkavégzést, szinte minden területen, úgyhogy minden cégvezetőnek érdemes átgondolnia, lemarad-e, ha nem fektet be ilyen berendezésekbe.

Megosztás: