Így válasszon | webfejlesztőt!

A webes jelenlét önmagában nem elég, egy gyenge dizájnnal és funkcionalitással rendelkező, elavult tartalommal feltöltött internetes oldal többet árt, mint használ.

Mindennek ára van

Azoknak a laikus cégvezetőknek, akik nem jártasak az informatika világában, pár elhadart szakkifejezés után mindenki szakértőnek tűnhet. Azonban egy érvényes alapszabály biztosan létezik: a magát hírleveles (vagy spames) formában hirdető, 15 ezer forintos webshop nem valószínű, hogy a legmodernebb, legminőségibb, a vállalkozás profiljához leginkább illő megoldás lesz. Egy komoly cég drágábban dolgozik, mint egy tehetséges egyetemista, de ez utóbbiak között is bizonyára akadnak olyanok, akik hasonlóan minőségi terméket tudnak előállítani.

A suszter cipője

A legtöbb fejlesztőcégről már a weboldaluk is sokat elárul. Ha valaki magának sem tud szép, esztétikus, jól olvasható és jól működő oldalt készíteni, akkor nem valószínű, hogy másoknál csodát tenne. Vannak olyan webes technológiák, amelyek használata a jövőtállóság miatt ajánlott, azonban jelenlétüket ma csak szakavatott szemek veszik észre – ezért kérjen profi segítséget! Ettől függetlenül bárki ítélkezhet egy oldalról a színösszeállítással, olvashatósággal, általános benyomással kapcsolatban, és tegye is meg: nézegessen a szakmájába vágó oldalakat, gyűjtse össze, mi tetszik bennük és mi nem.

Tudja, mit akar!

A szoftverfejlesztés (egy weboldal készítése is az) során a felhasználók szemszögéből nézve látszólag egyszerű műveletek leprogramozása és integrálása nem biztos, hogy a fejlesztői oldalon is olyan evidens. A megrendeléskor pontosan dokumentálja, hogy az oldalnak milyen funkciókat kell ellátnia és hogyan kell kinéznie. Minden fejlesztő rémálma az a megrendelő, aki a tervezéskor semmi konkrétumot nem mond, csak azt, hogy „mindegy” és „legyen jó”, aztán az oldal átadásakor számtalan új funkciót szeretne beépíteni és a meglévőkön módosítani. Az asztalos sem fog ingyen készíteni egy széket, ha előtte asztalt rendeltek nála, és azt tisztességesen ki is faragta, ahogy az asztal mellé sem fogja ingyen adni a székeket.

Mobilra optimalizálva

A weboldal kinézetének megtervezésekor gondoljon a mobil eszközökre, az okostelefonokra és a táblagépekre, hiszen leendő oldalának ezeken is jól kell mutatnia, működnie. A köztudatban reszponzív dizájn néven élő megoldással honlapja elrendezése a kijelző felbontásához tud igazodni, tehát máshogy néz ki mobilon és számítógépen, de mindkét felületen kiválóan használható. Nagyon látványosak és funkcióban is hasznosak a letisztult animációk, a drag&drop megoldások (fogd&vidd: a honlap grafikus felületén használatos funkció, a képernyőn lévő valamely objektumra  kattintva, majd azt egy másik helyre vagy objektum fölé húzva valamilyen feladatot tud végrehajtani). Ezektől a technológiáktól nem kell félni, ahogy a weboldal fejlesztésétől vagy akár teljes lecserélésétől sem.

Megosztás: