Folyamatos növekedés | a vállalati hitelezés terén

A megfelelő gazdasági környezet a céges hitelezés piacára is pozitív hatással

A javuló gazdasági feltételek miatt enyhülni tudtak a hitelfeltételek és biztosítéki elvárások is, így a környező régió és az eurózóna országaiban egyaránt enyhe csökkenést mutatnak az átlagos hitelkamatok. Ennek köszönhetően – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája alapján – az előző egy évben Magyarországon folyamatos növekedés tapasztalható a vállalati hitelállományban.

Fókuszban a kkv-k

Hazánkban továbbra is az államilag támogatott, refinanszírozott konstrukciók a legkedveltebbek, de az új vállalati hiteleken belül egyre növekszik a saját forrású forgóeszközhitelek súlya, főként a kis- és középvállalkozások (kkv) kategóriában, illetve a projekthitelezés során. A cégek elsősorban a fix kamatozású hitelkonstrukciókat keresik, akár saját forrású, akár refinanszírozott hiteltermékekről van szó. A hitelfeltételek mellett azonban ma már legalább ilyen fontos az ügyfélközpontú stratégia.

Éves összevetésben az őszi adatok alapján 7 százalékkal nőtt a teljes, míg 13 százalékkal kkv-k hitelállománya. (A decemberi kimutatás még nem áll rendelkezésre – a szerk.) A második negyedévben mért ütemmel a vállalati hitelek növekedése már eléri a visegrádi országok szintjét.

Élesedik a verseny

Az MNB hitelezési felmérésére adott banki válaszok alapján a vállalati hitelfeltételek minden vállalati méretkategóriában enyhültek a második negyedévben. Az enyhítés főként az általános gazdasági kilátások javulásának és a banki verseny fokozódásának köszönhető és további enyhülést jeleztek előre a bankok, ami elsősorban a felárak mérséklődésében mutatkozhat meg.

A hitelezési vezetők a személyes interjúk során a hitelintézetek közötti élesedő árversenyről számoltak be. A kisebb cégek esetében növekvő szerepe van a garanciaintézmények kezességének, a garanciaszervezetek egyre gyorsabban és rugalmasabban próbálják kielégíteni a piaci igényeket.

Mindent összevetve a bankrendszer hitelkínálata semleges hatású a reálgazdaság éves bővülését tekintve, ez azonban jelen körülmények között kifejezetten pozitívnak tekinthető.

Megosztás: