Fókuszban | a kutatás-fejlesztés

Az idén egyre több cég jelezte, hogy növelné K+F ráfordításait, erre nagyon régóta nem volt példa.

Most először tervezi sok kis- és közepes vállalat (kkv), hogy több pénzt fordít a kutatás-fejlesztésre (K+F) – derült ki a Deloitte immár hatodik alkalommal elkészített vállalati K+F felméréséből. A 2016-os eredmények alapján, az előző évekhez képest a válaszadók között jelentősen kisebb arányt képviselnek azok a vállalatok, amelyek egyáltalán nem költöttek kutatás-fejlesztésre 2015-ben (11,5 százalék). Ezzel szemben növekedett azoknak a száma, akik árbevételük 3 és 10 százalék közötti értékét fordították K+F-re. Középtávon, vagyis a következő 3-5 évben, a válaszadók közel 60 százaléka a tervezi a K+F ráfordítások növelését 2015-höz képest.

Emiatt megnő a hazai piaci igény a képzett szakértőkre, a hatékonyabb konzorciumi együttműködésekre, illetve a szellemi tulajdonjog és a tudás hasznosíthatóságának tisztázására. A K+F pénzügyi eszközök iránt azonban mérsékeltebb a válaszadói elkötelezettség. Tavaly jelentősen átalakult az uniós és a hazai forrásokat kezelő pályázati-támogatási rendszer. A 2014-2020 közötti időszakban rendelkezésre álló 750 milliárd forint társfinanszírozott európai uniós forrás mellett a 2016. évi Programstratégia keretében idén mintegy 80 milliárd, míg 2017-ben előreláthatólag közel 83 milliárd forint lesz elérhető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására. A vissza nem térítendő támogatások a vállalati K+F ráfordításokon belül jelentős részt képviselő nagyvállalatok számára egyre korlátozottabban lesznek elérhetőek, a KKV-k részére pedig kibővül a mozgástér.

A Deloitte éves felmérésének célja a 2020-ra tervezett, 1,8 százaélékos GDP-arányos ráfordítás megvalósulása érdekében olyan szabályozási és támogatáspolitikai környezettel kapcsolatos javaslatok megfogalmazása, ami minél inkább a K+F+I területen érdekelt közép- és nagyvállalatok véleményén és várakozásain alapszik.

Szintén pozitív eredmény, hogy most már a válaszadók 73 százaléka jelezte, hogy ismeri a K+F adókedvezményeket, ráadásul közülük bő 40 százalék hangsúlyozta, hogy tökéletesen tisztában van velük – ennek ellenére a válaszadók alig fele veszi igénybe őket.

Azon válaszadók közül, akik szerint a cégük folytat adókedvezmények igénybevételére jogosító K+F tevékenységet, a legtöbb válaszadó számára a kapcsolódó adójogszabályok egyértelműségének a hiánya jelenti a legnagyobb kockázatot.

Megosztás: