Betörésbiztos tippek |internetbankoláshoz

Még mindig rengetegen használják a „jelszo” vagy az 12345-höz hasonló, könnyen kitalálható kombinációkat, pedig azért ennél többre lenne szükség.

A három alapszabály:

  1. Számítógépünkön ne legyenek vírusok, trójai programok. Használjunk rendszeresen frissített víruskeresőt, tartsuk naprakészen az operációs rendszerünket és a böngészőket. Legalább hetente futtassunk is le egy keresést védelmi programjainkkal.
  2. Ne adjuk oda másnak a számítógépeinket: a csalók kedvelt eszközei az úgynevezett keylogger programok, amelyek a háttérben, láthatatlanul futnak, és rögzítenek minden leütést a billentyűzeten – a mentett adatokat pedig csendben tovább is küldik egy előre beállított mailcímre.
  3. Nyilvános helyeken található számítógépeken csak akkor használjuk az internetbanki szolgáltatást, ha biztosak vagyunk benne, hogy internetbankunk olyan megoldásokat használ, amelyek megnehezítik a keyloggeres csalók dolgát (lásd lent!)

Tudja, hol jár!

Az internetbankkal számítógépünk mindig titkosított csatornán kommunikál. A védett oldalak címében (URL-jében) a „szokásos” http helyett mindig https szerepel – ezt mindig ellenőrizzük belépés előtt! Az URL, azaz az internetes cím többi részét is alaposan nézzük meg: győződjünk meg róla, hogy tényleg a saját netbankunk főoldalán járunk, nem pedig egy arra kísértetiesen hasonló, csalók által kreált másolaton. Netbankunk címét mindig kézzel írjuk be a böngésző címsorába, és ne egy linkre vagy könyvjelzőre kattintva jussunk el az oldalra.

Legyen rendes jelszava és ne hagya el a mobilját!

Még mindig rengetegen használják a „jelszo” vagy az 12345-höz hasonló, könnyen kitalálható kombinációkat. Legyen nagy betű a jelszóban (lehetőleg ne az első), és használjunk benne számokat is.

A biztonságot növeli, ha a bejelentkezéshez meg kell adni például egy sms-ben érkező számsort is, amely csak a kiküldéstől számított néhány percen át érvényes. Ez az egyik eszköz, ami megnehezítheti a keyloggerek dolgát: hiába ismerik a hozzáférésünket, a telefonunkat is meg kell szerezniük a belépéshez. Lemerült vagy otthonfelejtett mobillal mi magunk sem tudunk hozzáférni számlánkhoz.

A tokent bedugta?

Ha olyan internetbankot választunk, ahol a képernyőn megjelenő virtuális billentyűzeten kell bepötyögnünk felhasználónevünket, jelszavunkat, nincs igazi billentyűleütés, amit a keylogger program rögzíthetne.

Minél több eszköz szükséges az azonosításhoz, annál nagyobb a biztonság – még ha ezzel körülményesebb is lesz a bejelentkezés. Az úgynevezett tokenek olyan eszközök, hardverkulcsok, amelyeket vagy össze kell kapcsolni a számítógéppel, miközben bejelentkezünk az internetbankba, vagy be kell ütni a rajta megjelenő számsort. Van olyan bank, amely vállalati számlákhoz kötelezően előírja ilyen eszközök használatát.

Diverzifikáció!

Ne tartsuk összes pénzünket egy helyen! Így lehet egy bombabiztos netbankunk az összes biztonsági funkcióval beélesítve, és lehet egy olyan is, amelyhez valóban bárhonnan, akár mobileszközeinkről is hozzáférünk, ám nem kockáztatjuk vele vállalkozásunk teljes likvid vagyonát.

Megosztás: