Tovább|a kiberbiztonság útján

A kibertámadások gyakran egyszerre több országot is érintenek, a szétforgácsolt védelem sebezhetővé teszi a vállalatokat – ez ellen kíván fellépni az EU egységes szabályozása.

A napokban megszavazott, első átfogó uniós kiberbiztonsági szabályozás értelmében az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az energiaszolgáltatás, közlekedés, egészségügy, bankszektor vagy digitális iparág, a cégeknek fejleszteniük kell az informatikai támadásokkal szembeni ellenálló képességüket.

A közös szabályok és fokozott tagállami együttműködés segíthet megelőzni a sokszorosan összekapcsolt európai infrastruktúra elleni támadásokat, és a cégek is könnyebben tudják megvédeni magukat – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Az irányelvnek köszönhetően a hálózat- és információbiztonsági védelemnek lesz egy közös szintje, fokozódik a tagállami együttműködés, ami segít megelőzni a támadásokat. Az uniós hálózat- és információbiztonsági irányelv az első olyan jogszabályi keret egyike, ami minden platformra érvényes. A digitális piacra vonatkozó stratégiával összhangban egységes követelményeket fogalmaznak meg az EU számára. Ez nagyon fontos előrelépés egy átfogó európai szabályrendszer felé.

Digitális szolgáltatók

Néhány digitális szolgáltatónak – például online piacoknak, keresőprogramot működtetőknek és felhő alapú szolgáltatást nyújtóknak – szintén erősítenie kell védelmét és jelentenie kell a hatóságok felé, ha jelentősebb támadás, baleset éri. A rájuk vonatkozó biztonsági és értesítési követelmények ugyanakkor enyhébbek, a digitális mikro- és kisvállalkozások pedig mentesülnek a feltételek alól.

Uniós együttműködés

Az új szabályok értelmében stratégiai együttműködési csoportok fogják információval segíteni a tagállamokat. Minden tagállamnak meg kell alkotnia saját nemzeti hálózat- és információbiztonsági stratégiáját. A tagállamoknak a támadások, balesetek kezelésére úgynevezett számítógép-biztonsági eseményekre reagáló csoportokat is létre kell hozniuk, amelyek a közös válasz kialakításán dolgoznak és megvitatják a határokon átnyúló biztonsági ügyeket. Az irányelv nemsokára megjelenik az EU hivatalos lapjában és a publikálás után 20 nappal lép hatályba. Innentől számítva a tagállamoknak 21 hónapjuk van, hogy átültessék az irányelvet jogszabályaikba és további hat hónapjuk arra, hogy meghatározzák az említett kulcsfontosságú cégeket.

Megosztás: