Szárnyal az USB | Egyre gyorsabbak lesznek a pendrive-ok

A szabvány fejlesztői még gyorsabb USB-csatlakozást ígérnek, az adatok átvitele egy korszerű gépen szinte pillanatok alatt megtörténik.

Hamarosan jön USB 3.2 protokoll – legalábbis a szabványért felelős munkacsoport (USB Promoter Group) bejelentése alapján. A tesztelési időszakot szeptemberre ígérik, így legkorábban jövőre kerülhetnek piacra az új verziót támogató eszközök.

A 3.2-es változat legfontosabb tulajdonsága, hogy bevezeti a kétsávos működési módot, ezzel pedig megduplázza a maximum adatátviteli sebességet. A jelenlegi USB 3.1 legfeljebb 10 gigabit/s átviteli sebességre képes az USB-C kábeleken keresztül, azonban USB 3.2 ezt a tempót akár meg is duplázhatja. Ezen felül az áramszállítási kapacitás terén is hoz némi előrelépést az USB 3.2, azaz a telefonok és okoseszközök töltése is felgyorsulhat.

Akkor magyarul is

Az Universal Serial Bus (USB, magyarul: univerzális soros busz) manapság elterjedt számítógépes csatlakozó, melynek kidolgozását a vezető számítástechnikai vállalatok (Hewlett-Packard Company, Intel Corporation, LSI Corporation, Microsoft Corporation, NEC Corporation, ST-Ericsson) által alapított USB Implementers Forum, Inc. kezdte 1994-ben.

Előnyös tulajdonsága, hogy úgynevezett „Plug and Play” elven működik, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC, akár Mac számítógép része. A csatlakozó előnyös tulajdonsága, hogy bármikor többfelé osztható, ezt nem sínyli meg a sebesség. Több verziója létezik: a régi 1.0-ás változatot már csak kevés helyen lehet megtalálni, a ma forgalomban lévő számítógépekben USB 2.0 támogatás van, az elmúlt egy-két évben vásárolt laptopok vagy adathordozók pedig minden bizonnyal már a 3.0-ás verziószámot viselik.

A megújulások nem évente történnek, például 2008. november 12-én bejelentették a SuperSpeed nevű USB 3.0 szabványt, amely a korábbi változatnál tízszer gyorsabb, 5 Gbit/s maximális átviteli sebességet kínált. A nagyközönség számára 2010 nyarán kezdtek megjelenni az első USB 3.0-s eszközök.

Végtelen csatlakoztatási lehetőség

Az USB legfontosabb előnye azonban, hogy számtalan eszköz csatlakoztatható rá, hiszen a nevében szereplő univerzalitás nem csak túlzó megnevezés. Ezt a szabványt használják az adattárolók (a külső merevlemezek vagy a pendrive-ok), de csatlakozhat ezen keresztül a webkamera, a fényképező, a mobil, a nyomtató, a tévé, az egér vagy a billentyűzet is.

Az új verzió elterjedéséből az amatőr felhasználó csupán annyit vesz majd észre, még jobban működik a csatlakoztatott berendezés, ám a hatalmasra növekedő sebesség azt is jelentheti, hogy akár teljesen újfajta eszközöket lehet könnyedén egymáshoz kapcsolni, így új lehetőségek nyílnak meg a számítástechnikában.

Megosztás: