Robbanó töltet | táskatolvajok ellen

Malajziában a telekommunikáció eszközeivel harcolnak a piti bűnözők ellen.

Malajziában a világ sok más részéhez hasonlóan nagyon sok a zsebtolvaj, a fővárosban havi szinten több száz táskát tulajdonítanak el a járókelőktől az utcán, jellemzően nőktől. Az esetek többségét robogóval vagy kismotorral hajtják végre, az áldozatok pedig védtelenek, az interneten található videók tanúsága szerint ugyanis az sem hatja meg a tolvajokat, ha a tulajdonosok kapaszkodnak a táskájukba, addig húzzák őket, míg fel nem adják. Ez pedig komoly személyi sérülésekhez is vezet, a statisztikák pedig nagyon aggasztóak, éves szinten 36 százalékkal nő az efféle esetek száma.

Egy helyi sportruházati cég, az Ash Be Nimble megelégelte mindezt, és piacra dobták a Handbag Dyetonator nevű kiegészítőt, amely tulajdonképpen egy festékbombával kombinált nyomkövető. A táska külsején lehet elhelyezni, közel tucatnyi divatos színben érhető el, tulajdonképpen egy divatkiegészítőként is értelmezhető, de sokkal több annál. Található benne egy SIM-kártya és egy GPS-modul is, a pozíciója távolról lekérdezhető, egy SMS-sel pedig aktiválható a bomba üzemmód, minek következtében színes füstfelhővel hívja fel magára a figyelmet, de előtte még festékkel is megjelöli a tolvajt.

Az öt napos üzemidővel rendelkező eszköz azonban valószínűleg nem fogja megoldani a problémát. Az eltávolítása valószínűleg nem egy nehéz feladat, az aktiválás viszont az lehet, amennyiben az áldozat a telefonját is a táskájában tartja, arról nem is beszélve, hogy a füstfelhő akár közlekedési balesetekhez is vezethet. A gyártó célja valószínűleg nem is a több milliós eladás, inkább a problémára szeretnék felhívni a hatóságok figyelmét, hiszen a termék mellett egy petíciót is indítottak, melyben arra kérik az ország kormányát, határozzon meg szigorúbb büntetéseket a táskatolvajok ellen.

Megosztás: