Mitől jó | egy Bluetooth headset?

Ez a legolcsóbb módja az autóban történő biztonságos és szabályos telefonálásnak. De ezeket az eszközöket az irodában vagy akár otthon is érdemes lehet használni. Hogyan válasszunk a kínálatból?

Hol?

A fenti kérdésre csak úgy kaphatunk választ, ha további kérdéseket teszünk fel magunknak, melyek közül a legfontosabb az, hogy hol szeretnénk használni a headsetet. Más elvárások vannak egy zajos irodában ülve, az utcán sétálva és az autóban is. Az első lehetőségnél például a dizájn nem annyira fontos, mint a zajszűrés. Az utóbbi két esetben viszont a stabilitás is szóba kerül, hiszen nem túl előnyös, ha a headset kirepül a fülünkből, amikor hátranézünk a tolatáshoz.

Használati helytől függetlenül fontos szempont a kényelem. A legjobbak talán a sztereó megoldások, melyeken keresztül akár zenét is lehet hallgatni, ugyanakkor vezetés közben kimondottan érdemes elkerülni azt, hogy mindkét fülünk blokkolva legyen. A nagyobb itt jobb, az egyoldalas (monó) megoldások közül is nyilván azt komfortosabb viselni, amelyik nem csak a fülkagylónkból lóg ki, hanem a fülünk mögötti részen is megtámaszkodik. A boltokban nem igazán lehet felpróbálni ezeket, ezért érdemes tesztekre hagyatkoznunk. Legalább az is kiderül, hogy az akkumulátor mennyi ideig bírja ki egy töltéssel, mely szintén fontos szempont.

És még?

Ha találtunk egy kényelmes, komfortos, jó üzemidővel rendelkező headsetet, még mindig nem vagyunk kint a vízből, hiszen most jönnek azok a szolgáltatások, melyekről adott esetben nem is biztos, hogy hallottunk korábban. A zenehallgatást nagyjából körülírhatjuk azzal, hogy erre csak a sztereó megoldások alkalmasak, persze azokon belül is vannak különbségek. Fontos szolgáltatás viszont a multipoint párosítás, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre több eszközhöz is csatlakozzon a headset. Ez főleg az irodában lehet hasznos, ahol egy headsettel bonyolíthatjuk az okostelefonon érkező mobilhívásokat és a számítógépen keresztül folyó Skype beszélgetéseket.

Az angolul jól beszélők számára szempont lehet a hangvezérlés is, mely inkább az okostelefonok szolgáltatása, nem pedig maguké a headseteké. Tehát, a headsetten keresztül kezdeményezhetünk hívást, az iPhone-ok esetében „Siri” az intelligens személyi asszisztensünk.

A jó minőségű, hardveres zajszűrés sok esetben tényleg csodákra képes. Ez magában a headsetben van, nem a telefon szolgáltatása. Működhet több mikrofonnal, amelyek más-más irányba néznek és valamilyen speciális algoritmus összehangolja őket, így a headset felismeri, hogy mi a zaj és mi a beszéd. Van olyan megoldás, amely az állkapocs mozgását érzékeli, és abból következtet arra, hogy mi a beszéd. Ez elég drága, katonai megoldás, de pár gyártó tudja, nem meglepő módon a prémium kategóriában.

Az NFC-s párosítás viszont jelenleg inkább tűnik egy felesleges, árdrágító tényezőnek, hiszen a headsetek párosítása normális esetben sem több pár percnél, körülbelül ennyit spórolhatunk, ha egy drágább, NFC-s kütyüt választunk.

Tudta?

A Bluetooth nevű vezeték nélküli adatátviteli technológia nevének történetét valószínűleg sokan hallották már: 958 és 976 között uralkodott I. Harald Gormsson dán király, aki Kékfogú Harald (dánul: Harald Blåtann, angolul: Harald Bluetooth) néven volt ismert. Nevét egyes legendák szerint az áfonya iránti rajongása miatt kapta, azonban a kevésbé jóindulatú találgatások szerint az sem elképzelhetetlen, hogy fogsora nem volt olyan kitűnő állapotban, mint azt ma egy királytól elvárnánk. A párhuzam természetesen az egyesítés, amit Harald Dániával, a Bluetooth szabvány pedig a különféle eszközökkel tesz meg.

 

Megosztás: