Mennyire figyel | az irodai számítógépek biztonságára?

Nemcsak a vállalati tikokat, hanem saját személyes adatait is veszélybe sodorhatja, ha gyenge jelszavakat használ.

Adatvédelem? Ugyan már!

A felhasználók sokszor saját maguk veszélyeztetik szenzitív adataik biztonságát

A szakértők tanácsai alapján egy jelszót sem szabad 3-6 hónapnál tovább használni. Idegesítő lehet ugyan nyomon követni mindegyiket, mégis rendszeresen cserélni, forgatni kell a kódszavainkat. A munkahelyi jelszavakat elméletileg csak a rendszergazdák ismerhetik, bár ha jól választunk, számukra is bizonyos esetekben nehéz lehet annak megjegyzése, hacsak nem kezelik táblázatban a dolgozók biztonsága érdekében a belépési kódokat.

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy olyan jelszót kell választanunk, amelyek nem törhetők fel egyszerűen.

12345

Nevetséges, bár a statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók többsége mind a munkahelyen, mint otthon még mindig ezt az egyszerű számsort használják jelszónak, annak ellenére, hogy számtalan tanulmány és felhívás figyelmeztethetett már, mit ne adjunk meg. Ilyen például a már fent említett kód, a nevünk, szeretteink születési dátuma, vagy a leggyakoribban előfordulók listája:

admin password
oracle 1234
test 123
user 12345

Ne féljünk segítséget kérni az IT-s kollégáktól, hiszen valószínűleg ennél praktikusabb megoldást javasolnak majd. Szerintük a felhasználók meg sem próbálják bonyolultabbá tenni a jelszavát például nagy- és kisbetűk, számok és egyéb speciális karakterek (@&#) használatával.

Jó hír, hogy 2018 első felében életbe lépő új uniós adatvédelmi rendelettel módosulnak az adatvédelmi szabályok. Ezek értelmében már nemcsak az elektronikus hírközlési szolgáltatók (telekommunikációs cégek) lesznek kötelesek jelenteni az incidenseket, feltöréseket és értesíteni az ügyfeleket, hanem minden, felhasználói adatok tömegét kezelő vállalat. Így várhatóan minden online szolgáltató szigorúbb feltételeket szab mind a jelszavak alkotásakor, mind azok későbbi kezelése során.

Új megoldások a láthatáron

A brit felhasználók több mint fele inkább a biometrikus ellenőrzést részesítené előnyben a tradicionális azonosítási módszerekkel szemben, amikor bejelentkezik egy-egy online felületére. Az Equifax felmérése szerint a válaszadók 56 százaléka választaná inkább az innovatívabb azonosítási eljárásokat a szabadon választott jelszavakkal szemben, hogy nagyobb biztonságban tudja személyes adatait.

A kutatásban résztvevők körülbelül harmada az ujjlenyomat-azonosítást tartja a legmegbízhatóbb módszernek, 31 százalékuk az írisz szkenner mellett tette le a voksát. A fogyasztók elenyésző része – mindössze 7 és 3 százalékuk – szavazott az arc-, és hangfelismerésre. A YouGov által levezényelt felmérésben a mintegy kétezer válaszadónak mindössze 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte a jelszóval lehet a legjobban megóvni a személyes hazai és munkahelyi adatai biztonságát, míg csupán 13 százalékuk szavazott az emlékeztető kérdésekre.

Megosztás: