Kütyük a neten | Figyeljen oda védelmükre!

Az internetre csatlakoztatott okoseszközök biztonsága törékeny és tálcán kínálják magukat a bűnözőknek.

Az okoseszközök – például a telefonok, az okos órák, az okos televíziók, a routerek és a fényképezőgépek – egymáshoz és az internetre is csatlakoznak, és folyamatosan kommunikálnak. Nagy számuk és sokféleségük miatt a bűnözők vonzó célpontjaivá váltak, a kiberbűnözők a kütyükön keresztül lehetőséget szerezhetnek arra, hogy kémkedjenek, zsaroljanak minket, valamint akár passzív bűntársak is lehetünk tudtunkon kívül.

A Kaspersky Lab szakértői kutatást végeztek a rosszindulatú programokról, hogy megvizsgálhassák a kockázat szintjét. Honeypotokat telepítettek, azaz olyan mesterséges csalihálózatokat, amelyek szimulálják a különböző eszközök hálózatát, hogy megfigyeljék azokat a rosszindulatú programokat, amelyek megpróbálják megtámadni ezeket az eszközöket.

Nem kellett sokat várni a támadásokra – a már ismert vírusminták szinte azonnal támadásba lendültek a csali létrehozását követően. A támadások leggyakrabban videó-rögzítőket és a routereket érintették, de az okos háztartási készülékek és telefonok sem maradtak vétlenek.

A vizsgálat során a listavezető országok: Kína (17 százalék), Vietnám (15 százalék) és Oroszország (8 százalék) – mindhárom országban számos fertőzött gépet észleltek. Brazília, Törökország és Tajvan követi őket együttesen 7 százalékkal.

Szakértők szerint a kártékony programok magas számának oka egyszerű: a biztonság törékeny és tálcán kínálják magukat a bűnözők számára. Az okoseszközök túlnyomó többsége Linux alapú operációs rendszereket futtat, amely könnyebbé teszi a támadásokat, mivel a bűnözők olyan sok rosszindulatú kódot írhatnak, amely egyidejűleg hatalmas számú készülék támadására alkalmas.

Megoldások

A fő veszélyforrás az ilyen jellegű támadásokban a potenciálisan nagy elérés lehetősége. Szakértők szerint már most is több mint hatmilliárd okos készülék található világszerte. A legtöbb készüléken folyamatosan kellene a biztonsági szoftvert frissíteni, ám ez elmarad. Elemzők azt jósolják, hogy 2020-ig az okos készülékek száma akár ötven milliárdra is nőhet. A készülékek védelmét segítheti:

•    Ha nem szükséges, akkor ne használja eszközét külső hálózaton.
•    Tiltsa le az összes olyan hálózati szolgáltatást, amelyre nincs szüksége az eszköz használata során.
•    Ha olyan sztenderd vagy univerzális a készülék jelszava, amelyet nem lehet megváltoztatni, vagy az előre beállított fiókot nem lehet kikapcsolni, akkor tiltsa le azokat a hálózati szolgáltatásokat, amelyeken használják őket, vagy blokkolja a külső hálózatokhoz való hozzáférést.
•    A készülék használata előtt módosítsa az alapértelmezett jelszót, és állítson be újat.
•    Rendszeresen frissítse a készülék védelmét a legfrissebb verzióra, ha lehetséges.

Megosztás: