Közeleg a jövő | Digitalizáció és okoscégek

A jövőben a mindent átható digitalizáció és a technológiai eszközök összeköttetése várható. Sok új kihívással kell számolni a vállalatoknak és a dolgozóknak is.

A digitalizáció miatt rohamos ütemben változnak a munkavállalói és a céges kihívások. Ennek egyik fő oka a technikai forradalomnak köszönhetően – amit „Ipar 4.0”-ként emlegetünk –, hogy egyre gyorsabban nőnek az igények és elvárások. Az újítások alapjaiban átalakították át a munkaadók és a munkavállalók igényeit és munkamódszereit.

Átalakuló munkafolyamatok

Az okostelefonok használata vitán felül áll. Az Internet of Things (IoT) világában egyre több eszköz képes egymással kommunikálni, és a virtuális valóság óriási távlatokat nyithat a gyártás, a szolgáltatások területén. A munka világában ezzel összefüggő, elsősorban szervezeti változások jelennek meg. Ugyanis a munkaerő a mai formájában nem fedi le a következő években keletkező igényeket, tehát a munkafeladatok átalakulnak. Az ” intelligens” gépek terjedésének következtében csökkenhet az állandó alkalmazottak száma. Így a projekt alapú működést külsős, szabadúszó specialistákkal valósítják meg. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése szerint a digitalizáció miatt elöregedő munkaerőpiaccal kell számolni. Miközben a globális, helytől független, „elektronikus” munkavégzés dominanciája egyre jobban növekszik.

Virtuális egység

A felmérés szerint eltűnhetnek bizonyos szakmák és újak keletkeznek, ugyanis az automatizálás a folyamatokban kisebb alkalmazotti létszámhoz vezet. A vállalatok csapata az értékteremtésre koncentrál. Ezen kívül tanácsadók és szabadúszók segítenek be, a projektalapú működés külső specialisták bevonásával nagyobb arányban jelenhet meg. A földrajzilag eltérő helyről történő munkavégzés is nő, ahol a csoportok virtuálisan alkotnak egységet.

A kétkezi munkások környezetében több technológiai megoldás lesz, mint egy menő belvárosi irodában. Teljes gyárakat lehet virtuálisan felépíteni egy olyan jövőbeni termékhez, ami szintén még csak a tervezőasztalon létezik. Szoftverekkel az is meghatározható lesz, hogy egy adott alkatrész legyártásához milyen gyártóeszköz szükséges, és szimulálni lehet, hogy mennyi munkás, milyen módon álljon majd a futószalagnál. Az okosgyárakban nem lesz szükség próbagyártásra, és 80 százalékkal gyorsabban tudják átállítani a gépsorokat, ha más termék gyártását kell elkezdeni.

Közösségi tér

A munkahely egyre jobban meghatározó közösségi térré válik. A munkavállalókat és kényelmüket különféle érzékelő szenzorok figyelhetik és értékelhetik a munka során. Ugyanakkor fejlődik a rugalmas munkahelyek, a lazító terek száma. Ilyen például egy Google iroda, ahol napközben relaxálni is lehet. Tehát az alkotás és a hatékony munkavégzés kedvéért biztosított a munkahelyi pihenőszobák száma. A felületek dekorálása és azok integráló szerepe a vállalati kultúra terjesztésében nélkülözhetetlen lesz. Akár távoli összeköttetéssel végzett munka dominanciája valósul meg, azt sem figyeli a munkaadó. Az elvégzett munka, és annak eredménye a lényeg.

Megosztás: