Fókuszban | a billentyűzet

Ma már mindenki napi rendszerességgel használ valamilyen billentyűzetet, legtöbben a munkájukhoz, mégis kevesen figyelik, milyen szempontok alapján érdemes válogatni.

Munkához

Régen még hétköznapi jelenség volt az írógépek kopogó hangja, majd a PC-k és a membrános billentyűzetek megjelenésével az irodák megszokott zaja lecsendesült. A mechanikus billentyűzetek reneszánszával most újra hallható a kopácsolás, melyhez azonban jelentősen jobb felhasználói élmény társul. Munkára, hosszú dokumentumok begépelésére abszolút befutó a mechanikus billentyűzet. Kevesebb félreütéssel és sokkal gyorsabban lehet vele dolgozni a taktilis visszajelzésnek köszönhetően, miközben ujjaink sem fáradnak el annyira. Ezek a billentyűzetek általában drágábbak, mint az olcsó membrános társaik, viszont viszonylag jobban védettek portól és fröccsenéstől.

A mechanikus kapcsolóknak számtalan előnyük ismert. Egyrészt strapabíróságban köröket vernek a membrános modellekre, általánosan 50 vagy akár 80 millió leütésig garantáltan működőképesek, másrészt rengetegféle kapcsoló létezik, így mindenki kiválaszthatja a számára ideális tasztatúrát. Ár: pár ezer forinttól, melynek határa a csillagos ég.

Játékhoz

A Logitech saját márkája a napokban mutatta be a gamereknek szánt, új G Pro mechanikus billentyűzetet. A nagy teljesítményű, numpad nélküli klaviatúrát a legjobb játékosokkal közösen fejlesztették, hogy minél inkább megfeleljen a professzionális versenyek kihívásainak. Az eszköz különleges kapcsolókkal rendelkezik, amelyek 25 százalékkal gyorsabban reagálnak a mozdulatokra, mint hagyományos társaik, kialakításuknak köszönhetően pedig mindig csendes használatot biztosítanak.

A billentyűzet lecsatlakoztatható kábellel érkezik, amely megkönnyíti a testre szabható RGB színbeállításokat és fedélzeti memóriát is kínáló eszköz szállítását. Ez a billentyűk az érzékenység és a tartósság céljainak megfelelően készültek, precizitást és gyorsaságot kínálnak a felhasználók számára. A billentyűk reagálási pontja mindössze 1,5 mm. Csak az igazán elkötelezett játékosoknak ajánljuk, átlagosan 48 ezer forintért kapható.

Telefonhoz

Hozzászokhattunk az érintőképernyőn való gépeléshez, bár még így is sokan irtóznak attól, hogy hosszú szövegeket pötyögjenek be az okostelefonjukba. Az Android (és egy ideje már az iOS is) annyiban teszi mindezt egy kicsit elviselhetőbbé, hogy bármikor lecserélhető a gyári billentyűzet valami sokkal jobbra, okosabbra. Ebben a mai napig a SwiftKey az egyik, ha nem a legjobb megoldás. Az ingyenesen letölthető app lecseréli a meglévő klaviatúrát, ami után az szinte minden elemében állítható és személyre szabható.

Az alkalmazás ezen felül megpróbálja kitalálni azt is, hogy mit szeretnénk leírni: már a mondat felénél jön egy-egy tipp, mely általában helyes is. Ez úgy lehetséges, hogy a felhasználó engedélyével átnézi a teljes levelezését, Facebook, vagy Twitter csatornáját, melyekből megismeri a nyelvi finomságait, a gyakran használt szavait.

Ár és minőség

A tapasztalatok és a felhasználhatósági szint szerint a minőségnek ára van: azonban nem szabad elfelejteni, hogy a drágább darabok általában kényelmesebbek, nem fárasztják úgy a kezet, és gyorsabb munkát tesznek lehetővé, nem is beszélve arról, hogy játék avagy munka közben villámsebességgel reagálhatunk az eseményekre – erre egy membrános billentyűzet nem képes.

Extraként gyári magyar gombokat és egy kényelmes csuklótámaszt is beszerezhetünk hozzá (akcióban ezek sokszor ingyen járnak), szoftveres kiegészítőkkel pedig személyre szabható a beépített színes világítás, a különböző elrendezési profilok, vagy akár egyedi makrók (billentyűzetek előre meghatározott sorrendjének egy gombra történő lenyomása) is beprogramozhatók.

Megosztás: