Feltöltős kártyák | Érkezik az új nemzedék

A telefonoknál megszoktuk, hogy egy előre meghatározott összegig használhatjuk őket, de a bankkártyák esetében még meglepőnek hat.

A fesztiválozók körében már nem ismeretlen az előre fizetett (prepaid) kártyák rendszere. A Festipay fesztivál- és rendezvénykártya a Sziget által kibocsátott elektronikus vásárlási utalvány. A kártyára feltöltött egyenleget a fesztiválon lehet felhasználni. A feltöltés minimális összege 2000 forint, és egyszerre legfeljebb 290 000 forintot lehet rátenni. A Festipay egyenlege a rendezvény ideje alatt bármikor újra feltölthető, a kártyán megmaradt egyenleget pedig legkésőbb a fesztivál utolsó napján, zárásig lehet visszaváltani készpénzre.

Ugyanilyen logikával működnek azok a bankkártyák is, amelyeknek a bevezetésére több bank is készül Magyarországon.

Az előre fizetett kártya olyan fizetési eszköz, amelyet birtokosa egy előrekifizetett összeg erejéig használhat – általában vásárlásra, illetve egyes konstrukcióknál készpénzfelvételére is. Az adott csomagtól függően az összeget vagy magán a kártyán, vagy a mögötte álló számlán tárolják, felhasználás után pedig egyes kártyák újratölthetők, másokat el lehet dobni.

Idén várhatóan több magyarországi bank és pénzügyi szolgáltató is bővíti termékkínálatát előre fizetett kártyával, hiszen januártól már ugyanolyan feltételekkel bocsáthatják ki az ilyen típusú plasztikot, mint az európai elektronikuspénz-kibocsátók.

A MasterCard 2014-es felmérésében a magyar válaszadók 61%-a nyilatkozott úgy, hogy használna előre fizetett kártyát a mindennapos vásárlásokhoz. A megkérdezettek fele látta úgy, hogy akár egy-két napos utazás során is jó szolgálatot tehet az előre fizetett kártya, amelyet utazási irodában, áruházban vagy trafikban is megvásárolhatnak majd, így nem kell bankba menniük vagy pénzt váltaniuk. Az internetes beszerzések esetében is az a jellemző, hogy a többség inkább kisebb összegű vásárlásoknál használná a szolgáltatást.

Az előre fizetett kártyát a szülők a gyerekeiknek is átadhatják. Az újratölthető típusra évente legfeljebb 650 ezer forint helyezhető fel, az egyszer feltölthetőkre pedig 65 ezer forint. A kártya ajándékkártyaként is funkcionálhat, hiszen nem feltétlenül személyhez kötött, és minden olyan boltban felhasználható, ahol a MasterCard kártyákat elfogadják.

Az is igaz ugyanakkor, hogy mindez illegális tevékenységek esetén is ideálissá teszi ezt a fizetési módot. Ha például online szerencsejátékot kínáló oldalra tévedünk Magyarországról, akkor automatikusan figyelmeztetnek az itteni jogszabályokra, viszont azt is hozzáteszik, hogy ha esetleg tévednének, akkor ideális fizetési mód lehet az előre feltöltött bankkártya.

Az előre fizetett bankkártyák világszerte népszerűek. A MasterCard adatai szerint az elmúlt években globálisan ez a fizetési mód terjedt a leggyorsabban, évi 22 százalékkal. Európában egyébként az előre fizetett kártyák területén Olaszország és az Egyesült Királyság számít a két legfejlettebb piacnak. Az elmúlt időszak jogharmonizációjának köszönhetően a magyarországi pénzintézetek és pénzügyi szolgáltatók is egyszerűbben bocsáthatnak ki előre fizetett bankkártyát, és a várakozások szerint élni is fognak ezzel a lehetőséggel.

Megosztás: