Csontvezetéses fülhallgatók | a gyakorlatban

A technológiával korábban főleg a hallókészülékek esetén lehetett találkozni, az utóbbi években azonban a szórakoztató elektronikában is elérhető.

Híd a csontokon át

A csontvezetés lényege, hogy a hangok a felhasználó koponyáján, csontozatán keresztül közvetlenül a belső fülbe jutnak el, mintegy áthidalva a külső és középfület. Az efféle technológiát használó implantátumok sok előnyt kínálnak a nagyothallók számára, zajos környezetben sokkal jobban hallanak a segítségükkel, a hangok irányának meghatározása is könnyebbé válik számukra, illetve az is fontos, hogy a fülbe dugható hallókészülékekkel szemben a csontvezetéses kiegészítők szabadon hagyják a hallójáratot, csökkentve a krónikus középfülgyulladás kialakulásának esélyét és az esetleges allergiás reakciókat.

Ez a technológia pedig most megjelent a fejhallgatók piacán, bár a csontvezetésnél igazából sem a fej-, sem a fülhallgató nem találó kifejezés, lévén az efféle kiegészítők teljesen más kialakításúak, mint a hagyományos hangkeltők.

Érdekes módon nem a nagyothallókat, hanem a sportolókat és városban zenét hallgatókat célozzák meg, a marketingüzenet a legtöbb gyártónál nagyjából azt emeli ki: egy ilyen kiegészítővel zenehallgatás közben is lehet hallani a környezeti zajokat, ami biztonságosabb sportolást tesz lehetővé. Futás közben valóban hasznosnak is tűnik a dolog, közúton történő biciklizésnél pedig akár életeket is menthet.

Fejben szólal meg a zene

A hangminőség persze egy másik kérdés. Papíron a legtöbb ilyen típusú kiegészítő pont azt ígéri, amit az átlagos fülhallgatók is, de a valóság ennél sokkal árnyaltabb. Nehéz is összehasonlítani ezt az új termékkategóriát a régivel, lévén teljesen más érzéseket kelt a felhasználókban, akik úgy érezhetik, mintha a zene ténylegesen a fejükben szólalna meg, ráadásul elsőre akár zavaró is lehet az, hogy eközben mégis hallgatók a környezeti hangok.

Különlegesnek viszont mindenképp különleges élmény, de a hangkép szinte mindegyik modellnél lapos, a mélyebb és a magasabb tartományok egyaránt hiányoznak. Itt látszik az, hogy ezt a technológiát alapvetően nem zenehallgatásra találták ki, valószínűleg az is egy kisebb csoda, hogy olyan szinte sikerült fejleszteni, hogy egyáltalán lehetségessé vált ez a használati mód és a tömeggyártás.

Ha már az érdekes élményekről esett szó: egy csontvezetéses kiegészítő füldugóval is használható, ami például az amúgy nagyon zajos repülőgépeken kimondottan hasznos megoldás. Sőt, a vízálló modellek elméletileg még búvárkodás közben is működhetnek, bár ilyen kiegészítővel egyelőre még nem találkozhattak a felhasználók, a technológia itt megállt a walkie-talkie beszélőknél.

Jelenleg több gyártó is kínál efféle kiegészítőket, amelyek jellemzően drágábbak, mint a hagyományos fülhallgatók, illetve a különleges technológiájukból adódóan gyengébb hangminőséget is nyújtanak, de a nagyothallók számára még így is olyan zenei élményt kínálnak, mint korábban semmi, a sportolók számára pedig biztonságot nyújtanak.

A legismertebb talán az AfterShokz, akik több modellel is jelen vannak, de a felhasználók elégedetten nyilatkoznak a SainSonic csúcskategóriás termékéről is, amely Magyarországon nem kapható, de külföldről meg lehet rendelni. Valószínű persze, hogy a Marsboy, a Damson Audio, a Vsport, az Abco Tech és a Walson is nagyjából hasonló élményt nyújt, a kérdés a dizájn és az ár. Az viszont érdekes, hogy az ismertebb gyártók közül jelenleg egyedül a Panasonic gyárt efféle kiegészítőt. Persze talán már ez is elég ahhoz, hogy a technológia további fejlődése ne álljon meg, hiszen úgy egy napon talán oda is eljuthat, hogy közel tökéletes zenehallgatási élményt nyújtson a nagyothalló felhasználóknak számára is.

Megosztás: