Ágy, asztal, tévé | új dimenzióban

Ha megunta a szállodai szobákat, és azok körülményes szállásfoglalási rendszerét, használja a következetesebb Airbnb-t!

Bár még csak hét éve van a piacon ez a közösségi szállásfoglaló rendszer, az Airbnb rendesen kinőtte magát. 190-nél is több országban, ezen belül 34 000 városban elérhető, jelenleg 1 milliónál is több szálláshelyet kínál bérlésre, fennállása óta pedig több, mint 25 millióan használták már.

A siker receptje

Több összetevőből áll, de nagyjából ugyanazok a pontok fedezhetőek fel benne, mint például az Ubernél. Az egyik ilyen, hogy a tradicionális szállások, jellemzően a hotelek sok városban kimondottan drágák, néha már-már indokolatlanul sokba kerülnek. A másik, hogy bár ma már nagyon jól használhatóak a különféle szállásgyűjtő oldalak, az online foglalás azért még most sem mindig problémamentes. Épp ezért az okostelefonokkal élő felhasználók számára szimpatikus, ha egy rendszer logikusan működik, internetböngészőből ugyanúgy elérhető és ugyanolyan jól használható, mint dedikált okostelefonos alkalmazásból.

Nyaralásra vagy üzleti útra – manzárd vagy kastély

Az Airbnb persze nem kimondottan a hoteleknek próbál konkurenciát állítani, épp ezért esetében nincs is olyan iparági szembenállás, mint amivel az Uber találkozott például Magyarországon. Jellemzően szobákat, lakásokat lehet a segítségével rövidebb-hosszabb időre kibérelni, sok esetben magától a tulajdonostól, de persze ha valahol, hát itt nagy számban vannak jelen azok a több ingatlannal is rendelkezők, akik lakásaik külföldieknek történő kiadásából élnek, ők pedig sokszor alkalmaznak ügyintézőket saját maguk helyett. A kínálat nem csak óriási, hanem nagyon változatos is, jelenleg például 600-nál is több kastélyt lehet szőröstül-bőröstül kibérelni, de akár aprócska szobákhoz is hozzá lehet jutni.

Naprakészen mérhető színvonal

A hangsúly minden esetben a pontos információátadáson van. Az Airbnb adatlapjain alaposan átböngészthetőek az adott szállás paraméterei, és itt nemcsak a méretre, bútorozottságra kell gondolni, hanem az internet sebességére, a bevásárlási lehetőségekre és a lakásban fellelhető konyhai eszközökre. Az információk pontosságára a közösség jelenti a garanciát, ha egy hirdető valótlanságot állít vagy egy koszos ingatlant kínál bérlésre, nagyon hamar lepontozzák, ami után pedig senki nem akar majd megszállni nála. Ennek persze a fordítottja is igaz, egy 5 csillagos értékelés az Airbnb oldalán talán komolyabb garanciát jelent, mint egy hotel esetében. Itt ugyanis a vendégek által adott, élő pontokról van szó, maximális értékelése pedig csak annak a házigazdának lehet, akivel mindenki elégedett volt. Az is, aki a múlt héten bérelte ki a helyet. Persze sok szállás itt is jobban néz ki a képeken, mint a valóságban, de azért nagy átlagban azt lehet kapni, amit a rendszerben kínálnak.

Egyre menőbb

Az Airbnb növekedésének a jelek szerint semmi nem fog határt szabni, még azok a sajtó által felkapott esetek sem, amelyek a lakásokat szó szerint szétverő bérlőkről számolnak be. Az efféle ügyeket – a kikerült információk szerint – a rendszer mögött álló cég a legtöbb esetben kezeli, a pórul járt bérbeadókat kártalanítja. Egy hotelben egyébként ugyanúgy átvághatják az embert, ahogy egy bérlési rendszer esetén, a lényeg itt talán nem is ez, illetve még nem is az olcsóság. Az Airbnb és konkurensei ugyanis olyan modern, közvetlen szállásbérlési lehetőséget kínálnak, amellyel a hagyományos szállásadók valószínűleg nem tudnak versenyezni. Ez a filozófia nem feltétlenül jobb, de mindenképpen más, a jelek pedig arra mutatnak, hogy ez a másság sokaknál működik.

Hazai terepen is segíthet

Ha pár hétre szüksége lenne egy irodára, mert például nem készült el a felújítás a leendő munkahelyén, akkor is hasznos körülnézni az Airbnb-n, ugyanis egyes szállásadók nem csupán napokra, de akár egy hónapra is kiadják a lakásukat – mert mondjuk ők maguk épp külföldön dolgoznak abban az időben. A „hivatalos” lakáskiadók egy év bérlés alatt szóba sem állnak senkivel, így áthidaló megoldásnak ez működhet. Az ár ilyen esetben nyilván alkuképes.

Megosztás: