Vállalkozók figyelem! | Új adózási jogszabályok érkezhetnek

További támogatások az innovációhoz, valamint a kezdő vállalkozókat támogató és segítő hatóság is szerepel az új törvénycsomagban.

K+F adókedvezmény

Adókedvezményt igényelhetnek a jövőben a vállalkozások a közép-magyarországi régióban megvalósított fejlesztéseik során, amennyiben a parlament megszavazza Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Tuzson Bencével, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárával közösen benyújtott törvényjavaslatát. A lehetőséggel – a készpénztámogatásoknál alkalmazandó szabályokkal összhangban – azok a nagyvállalkozások élhetnek, amelyek új termékeket, illetve eljárásokat fejlesztenek.

A fejlesztési adókedvezményt az Európai Bizottság előzetes engedélye alapján, az abban foglaltaknak megfelelő összegben lehet majd igénybe venni. A könnyítés igénybevételének kiemelt feltétele, hogy az érintett adózók a foglalkoztatottak számát vagy a bérköltségek összegét meghatározott mértékben növeljék. A rendelkezés a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásai alapján hozzájárulhat a régió további fejlődéséhez, az innovációs újdonságok magyarországi fejlesztéséhez és a foglalkoztatottság, valamint a bérek növeléséhez.

Bővül a NAV szolgáltatási portfóliója

Egyéb adózási jogszabályok módosításáról is dönthet rövidesen az országgyűlés, amelyek nyomán további szolgáltatásokkal bővül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vállalkozókat támogató kínálata. A törvényjavaslat a NAV új szolgáltatásaként nevesíti a kezdő vállalkozások támogatását, mely 6 hónapos, önkéntes részvételen alapuló mentorprogramot jelent. A törvényelőkészítők számításai szerint az évi 80 ezer cég támogatásával az adóhivatal nemcsak a vállalkozóvá válást segíti, hanem az ország versenyképességét is tovább növelheti.

A NAV emellett egy 2019. január 1-jén debütáló új szolgáltatással könnyítené meg a vállalkozások, illetve a változások bejelentését. A hatóság egyszerűen használható, online felületet biztosítana, hogy a bejelentés párkattintásos, otthonról is könnyedén elvégezhető művelet lehessen. Tovább csökkenti az adminisztrációs terheket, hogy 2018-tól már nemcsak a magánszemélyek, hanem a cégek is dönthetnek úgy, hogy elektronikus úton tartják a kapcsolatot a hivatallal bármilyen adóügyben.

A szerződő partnerekkel kapcsolatos tájékozódási lehetőség biztosítása érdekében a NAV az egyéni vállalkozók adózással összefüggő adatait is nyilvánosságra hozná, a cégek vonatkozásában már régóta működő beszámoló közzétételi kötelezettséghez hasonlóan. Ezen túl az adóhatóság közzéteszi honlapján a megbízható adózók nevét és adószámát.

Az egyes adókötelezettségekre vonatkozó adóigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó speciális részletszabályokat azonban külön jogszabály – az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) – tartalmazza majd. Nehézséget okozhat azonban a vállalkozások számára annak lekövetése, hogy mikor melyik törvényt kell megnézni az adózási teendők megismerése érdekében.

Megosztás: