Új adócsomag | Itt vannak a részletek

A kormányzati ciklus legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjesztette be a kormány májusban a parlament elé. Közel 30 törvény módosítása, 260 paragrafusban. Ha még nem olvasta, nézzen bele!

Áfa

Több termék és szolgáltatás áfakulcsa csökken jövőre, a baromfihús áfakulcsának csökkentése akár 19 milliárd forint kiesést is okozhat. Az éttermi étkezés áfája 18%-ra csökken jövőre, majd 2018-tól 5%-ra, ezzel együtt csökken a helyben készített alkoholmentes ital áfája is, ez csaknem 8,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár. Csökkenni fog a friss tej nagy- és kiskereskedelmi áfája is, az UHT-tej és az egyéb feldolgozott tejé azonban nem. A tojás áfája 5%-ra csökken, míg az internetszolgáltatás 27%-ról 18%-ra mérséklődhet.

Szja

350 ezer családot érinthet a kétgyermekesek adókedvezményének növelése, ez 15 milliárd forintos többletet ad a családoknak.

Cégvezetők figyelmébe!

A vállalkozók adózási feltételei kedvezőbbé válnak.

  • A KIVA és a KATA változásai kedvezőek lesznek, a fejlesztéseket elismerik ezek az adózási formák.
  • A kkv-k beruházási adókedvezmény plafonja megszűnik.
  • A munkába járás 9 ft/km-es adómentes támogatási szintjét 15 ft/km-re fogja felemelni a módosítás.
  • A munkásszállás fogalma változik.
  • Mobilitási lakhatási támogatás adómentessé válik a minimálbér 40%-áig.
  • K+F adóalap-csökkentő kedvezmény esetében is változás jön: a jövőben, ha nem tudták igénybe venni a társasági adóalap-kedvezményt, akkor a szociális hozzájárulási adóból vonhatják le a kedvezményt, az adó50%-os mértékéig.

Jövedéki adótörvények

150 oldal helyett 65 oldal. Teljes egészében megtörténik az elektronizáció. A jövedéki termékek esetében a NAV is megcsinálhatja a bevallást. Egyszerűsítéseket is tartalmaz: a borászok nagy része mentesül az adminisztráció alól. Megszűnik a 47 féle adóraktár, egy adóraktár lesz majd. 2017-től zárjegy kerül majd ezekre a dohánytermékekre is, mint az alkoholos italokra., ugyanakkor az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek körébe.

A dohánytermékek jövedéki adóját a 2017 decemberében lejáró derogációja miatt meg kell emelni, három lépcsőben 29%-os emelést hajtanak végre, melyből az első 2016 szeptemberében történik majd. Az üzemanyagok jövedéki adóját a világpiaci árhoz javasolja kötni a kormány. 10 forintos jövedéki adóemelés jön a gázolaj esetében, 5 forintos a benzin esetében, ha az olaj ára a meghatározott árfolyam alá megy.

Így fehérítünk

A gazdaság tisztasága érdekében a tételes áfaadat-szolgáltatás határa 100 ezer forintra csökkenhet. Ami az EKÁER-módosításokat illeti, a rendszer zártabbá tételét célozzák. Az anline számlázási tevékenységi rendszert kiterjesztik a vállalkozások felé, de a kezelőszemélyzet nélküli italautomaták NAV-hoz történő bekötése is szerepel a módosítások között. A törvénymódosítás kapcsolódik emellett a NAV életpálya-modellének bevezetéséhez is.

Megosztás: