Tovább csökken | a beruházási szándék

A gazdaság mozgatórugóinak számító kkv-k vezetői minden bizonnyal egyelőre kivárják a megfelelő uniós pályázatokat.

A kis- és középvállalkozások (kkv) kevesebb mint fele, 44 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben, ez 12 százalékpontos visszaesés az előző negyedévhez képest – derül ki a K&H kkv bizalmi index jelentéséből.

A nagyobb beruházási kedvre az ipari és a mezőgazdasági, illetve a középvállalkozásoknál lehet számítani, a célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, megelőzve a sok éven keresztül legnépszerűbb informatikai fejlesztéseket.

Gépcsere, IT fejlesztés

Jelenleg minden ötödik vállalkozás készül gépeinek lecserélésére, informatikai fejlesztést a kkv-k 18 százaléka tervez, a gépjárműpark korszerűsítése pedig 11 százalékkal stabilan tartja harmadik helyét.

A mezőgazdasági szektorban a cégek 63 százaléka, az iparban 60 százaléka készül fejlesztésekre. A kereskedelmi és szolgáltató kkv-k jóval visszafogottabban terveznek beruházni, 38, illetve 37 százalékuk fejlesztene a következő egy évben.

A mikro- és kisvállalkozások az átlaggal csaknem azonos arányban, 42, illetve 43 százalékban készülnek beruházni, a középvállalkozásoknál ez az arány már 51 százalék.

A visszaesés hátterében feltehetően az áll, hogy a kkv-szektort célzó uniós pályázatok még nem indultak be, bár fontos megjegyezni, hogy a kisebb-nagyobb javulások ellenére 2014 óta folyamatosan csökken a beruházási szándék.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a magyar gazdaság fő motorját adó kis- és középvállalkozások erős és stabil alapokon álljanak. A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban több mint 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, amelynek hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre, azon belül pedig iparfejlesztésre kívánják fordítani, ami a térség szempontjából különös jelentőségű.

Szakképzés ügyvezetőknek

Kis- és középvállalkozások ügyvezetője elnevezéssel indul szakképzés a nemzetgazdasági tárca által irányított szakképzési központokban. A tárca irányításával működő szakképzési központokban tízezres keretlétszámmal hirdették meg a kurzust. Egyebek között 300 órás idegen nyelvi és 150 órás informatikai képzést nyújtanak a diákoknak, illetve cégvezetési, uniós pályázati ismereteket is oktatnak. Jelentkezni szeptember végéig lehet. Bővebb információ a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján elérhető.

Megosztás: