Pénz kellene, | de honnan?

Kérdés-felelet a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. tulajdonos-vezérigazgatójával, Essősy Zsomborral.

Az Európai Unió újabb, 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusában immár a harmadik év indult el, bár a pályázatok zömét még csak ez után írják ki. Melyek az új időszak slágerpályázatai?

A vállalkozások egyértelműen a kapacitásukat szeretnék fejleszteni, azaz új gépeket akarnak venni, amivel hatékonyabban, olcsóbban tudnak termelni, vagy akár új árukat tudnak piacra dobni. Miután megvannak a gépeik, az informatikai rendszerüket, az üzemcsarnokukat kezdenék el fejleszteni, és természetesen azokat, akik ezt működtetik, a munkatársakat. Kapacitásbővítő pályázatok már jelentek meg, köztük olyanok is, amelyek innovációs jellegűek. Amit még nem lehet látni, de óriási az igény, az emberi készségek, képességek fejlesztése. Ahhoz, hogy Magyarországon tudjuk tartani a szürkeállományt, fizetést kell emelni, és nyitott, innovatív, fejlesztő környezetet mutatni. Az utóbbit lehetne támogatásból finanszírozni, képzéseket tartani, ami vonzóvá tenné a hazai munkahelyeket, még ha a munkáltatók nem tudnak is olyan sokat fizetni, mint külföldön.

Mennyire nehéz forráshoz jutni a pályázatokon?

A vállalkozói területen a varázsháromszög a következő: termelő cég, kis- és középvállalat és vidék. Ezeket a feltételeket általában teljesíteni kell, ugyanakkor vannak kivételek, és 2016-ban azért lesznek kombinált termékek szolgáltatóágazatokban tevékenykedő cégeknek is.

Miként lehet sikeresebb a pályázó?

A legfontosabb, hogy komoly elképzelése legyen a cége terveiről, az irányokról. Ha ez megvan, akkor meg kell nézni, hogy az elképzeléseire van-e pályázati forrás. Amennyiben nincs, vagy csak a projekt jelentős átdolgozásával lehet beadni a tendert, nézzen inkább a hitel lehetősége felé a pályázó, hiú ábrándokat ne kergessen. Amennyiben van a projektjére kiírt pályázat, vagy lesz a jövőben, kezdje meg a kidolgozást, szerezze be az engedélyeket, és várjon a kiírásig. Az adminisztratív rendszer komoly vízválasztó. Ne feledjük, a nyugati országok adófizetői adják a támogatást, elvárják, hogy megfelelő adminisztráció legyen, ne legyenek visszaélések. Szóval a nagyszerű projekt csak tökéletes adminisztrációval lehet nyertes.

Melyek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) erősségei és gyengeségei? Hiszen ennek most nagyon nagy a jelentősége, ebben a hét évben a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre szánta a kormány.

A GINOP fő erőssége a szűkítés, fókuszálás, azaz főleg a termelő szektort célozza meg, azon belül is a nagyobb hozzáadott értéket előállítókat. A 2007 és 2013 közötti fejlesztési ciklus után az új adminisztrációs rendszernek még vannak gyermekbetegségei, a szolgáltató szektor majdnem teljes kihagyása hosszabb távon nagy hiba. Rengeteg magasan képzett embert foglalkoztat, biztos vagyok benne, hogy egy-két éven belül megszüntetik a háttérbe szorításukat, és ezeket az ágazatokat is ösztönözni fogják. A jövőben az állami rendszer már csak az új, 2014 és 2020 közötti kiírásokra fókuszál, így biztos, hogy fel tud pörögni a rendszer.

Ha nem a GINOP-ban, akkor még melyik operatív proramban és miként juthatnak forráshoz a hazai vállalkozások?

A GINOP-on kívül a Területfejlesztési Operatív Programban (TOP), azaz a decentralizált forrásoknál kaphatnak támogatást a helyi vállalkozók, és természetesen a Vidékfejlesztési Operatív Programban (VP), ahol az élelmiszeripar kiemelt jelentőséget kap.

Miként lehet az önrészt kigazdálkodni, előteremteni?

Egy vállalkozás nem élhet támogatásból. Óriási segítség, ha 40-50 százalékos támogatási intenzitást elér, ezzel a projekt megtérüléséhez szükséges bevétel a felére esik vissza. Aki a maradékot nem tudja önerővel és/vagy hitellel pótolni, az nem életképes vállalkozó. Jó ötletet, életképes projektet a hitelintézetek is finanszíroznak, remélhetőleg vissza nem térítendő pénzt is lehet hozzá szerezni, ugyanakkor a vállalkozónak is képesnek kell lennie arra, hogy saját erőt is biztosítani tudjon a projektjéhez.

Mennyi időbe telik manapság hozzájutni az utófinanszírozáshoz?

A legújabb projekteknél 50 százalékos előleg kérhető, ami nagy segítség. Ez a szerződéskötéskor igényelhető, remélhetőleg 30 napon belül a számlára kerülhet. Az átfutási idő 2015-ben nagyon lassúra sikerült az új pályázatoknál, mert az intézményrendszer az előző ciklus kifizetésére fókuszált. Nagyon örülök, hogy a Miniszterelnökség, amely a pályázatokat kezeli, 2016-tól már teljes mellszélességgel az új projektek kiírásával és elszámolásával foglalkozik.

Megosztás: