Óvatosan | a külföldi autóbérléssel

A külföldi kiküldetés alatt bérelt gépkocsi után is cégautóadót kell fizetni itthon, ha a bérleti díjat költségként kívánjuk elszámolni.

Sok cégnél a mindennapi rutin része, hogy külföldön is bérelnek autót az üzleti útra induló, konferencián részt vevő vezetőknek, munkatársaknak. Sokkal kevésbé rutinszerű azonban az ilyen autóbérlések után a cégautóadó megfizetése. A gépjárműadóról szóló törvény ugyanis két esetet jelöl meg, amikor a gépkocsi után cégautóadót kell fizetnünk: ha az autó nem magánszemély tulajdonában áll, illetve ha el akarjuk számolni a felmerült költségeket – áll a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó tájékoztatójában.

Mindebből az következik, hogy akár 1-2 napos autóbérlés után is meg kell fizetni itthon a cégautóadót. Nem árt a kiküldetésre utazó munkatársaknak figyelmét is felhívni erre, hiszen az adó megállapításához szükséges dokumentumokat nekik kell hazahozni. A törvény főszabály szerint azt mondja ki, hogy az adó alanya a személygépkocsi hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa, az ilyen nyilvántartásban nem szereplő autó esetén pedig az, aki a gépkocsi után költséget számol el. A külföldön bérelt járművek természetesen nem szerepelnek hazai nyilvántartásban – ha valaki az autóbérlésre fordított összeget el kívánja számolni, annak semmi akadálya, de a cégautóadót meg kell fizetnie.

Nincs „véletlen”

Nem érdemes a bevallást „véletlenül” elfelejteni, hiszen az adóhatóság dolga ilyen esetekben igazán könnyű: ha az adott munkatárs külföldi autóbérlés jogcímén számolt el költséget, akkor az adóhatóságnak csupán azt kell megállapítani, vajon a vonatkozó adót is megfizette-e. A mulasztás tehát könnyen megállapítható, ellentétben az adó mértékével. Az ugyanis függ a gépjármű környezetvédelmi besorolástól és teljesítményétől is, így például a környezetkímélő gépkocsikat a törvény kiveszi az adóztatandó tárgyak közül. Ezeket az adatokat azonban ritkán jegyzi meg az ember, dokumentálni pedig nem egyszerű, utólag komoly nehézségekbe ütközhet.

Néhány ötlet

A legegyszerűbb módszer, ha lefényképezzük a jármű forgalmi engedélyét, ami tartalmazza ezeket az adatokat. Az is jó megoldás, ha megőrizzük az autókölcsönző cégtől kapott papírokat, amelyek tartalmazzák és igazolják a teljesítményt és a környezetvédelmi besorolást. Egy későbbi adóvizsgálat során ezek nagymértékben megkönnyítik majd a dolgunkat. Érdemes az ilyen esetekre úgy felkészülni, hogy a belső szabályzatban előírjuk a fent említett adatok bekérését, vagy legalább körlevélben tájékoztatjuk erről a kollégáinkat.

Megosztás: