Kisöprik | a renitens cégeket

A harmadik negyedévében 11306 vállalatot törölt a cégbíróság – ezzel pedig új rekordot is állított.

Július elejétől szeptember végéig 11306 darab cég került ki véglegesen a gazdaságból, ezzel újabb rekordot írhatunk fel 2016-hoz, mivel a korábbi évek hasonló időszakaiban még sosem töröltek ennyi vállalatot – közölte az Opten céginformációs szolgáltató. A harmadik negyedéves szám 5,5 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált adathoz képest. A törlések nagy mértéke nagyjából illeszkedik a korábbi trendbe, a törlések száma közel két éve azonos szinteket produkál, most az átlagosnál aktívabb nyárvégi hónapok eredményezték a szezonális rekordot – olvasható a statisztikában.

Az induló eljárásokat tekintve – ugyanebben az időszakban – 1814 felszámolási eljárás, 1664 végelszámolási eljárás és 5416 darab kényszertörlési eljárás indult. Tehát a cégvezetés továbbra is veszélyes üzemnek számít, de az már jó hír, hogy arányaiban egyre kisebb a felszámolások szerepe.

A kényszertörlések és a hivatalból törlések okozták a magas törlési számokat, ami azt jelzi, hogy a hatósági intézmények újabb hullámban takarítják a renitens cégeket.

A magas törlési számok mellett vannak pozitív hírek is, mind az alkalmazotti létszám, mind az újonnan alapított cégek száma reményt keltő. A közzétett vállalati alkalmazotti létszámok hétezrelékes növekedést mutatnak a második negyedév adataihoz képest, és 2,9 százalékos növekedést az előző év azonos időszakához képest. Az alapított cégek száma pedig 5 916 volt, ami 5,7 százalékkal magasabb előző év azonos időszakánál.

Összességében tehát még mindig magas a fluktuáció a hazai cégvilágban, de legalább ennek szintje állandósulni látszik, ami azt jelzi, hogy még az ideális állapottól messze vagyunk, de a hazai cégek lassan alkalmazkodnak a veszélyes környezethez.

A hazai cégstruktúra problémáit jól mutatja, hogy csak a harmadik negyedévben 13 600 cég ellen indult valamiféle végrehajtási eljárás. A végrehajtások fakadhatnak kisebb gondatlanságból, vagy tényleges likviditási problémákból, mindenesetre azt jelzi, hogy tőkeerősség és üzleti etika szempontjából is van még fejlődési lehetőség a hazai cégekben.

Megosztás: