Így szűrhető ki | a csaló munkaközvetítő

Kecsegtető munkák, akár itthonról, akár külföldről. Ám nem árt tájékozódni, ki is kinálja azokat, hiszen könnyen áldozattá válhatunk.

A recept egyszerű: csalók szépen csengő munkaajánlatot hirdetnek meg, majd a különböző regisztrációs és egyéb illetéknek nevezett összeggel eltűnnek. A külföldi munkát keresők forognak a legnagyobb veszélyben.

Jogos vagy jogtalan

Jogszabály írja elő, hogy a munkaközvetítő nem kérhet pénzt a közvetítésért, ugyanis a szolgáltatás díját nem a munkavállaló, hanem a külföldi munkaadó fizeti. Tehát amennyiben egy munkaközvetítő közvetítői díjat szeretne felszámolni, az eljárás több mint gyanús. Ez a közvetítői díjra vonatkozik, tehát nem zárja ki, hogy a közvetítő ne kérhetne jogszerűen pénzt például az utazás vagy a szállás költségeinek fedezésére. Ám ha így is történik, lehetőleg ne fizessünk előre, csakis az utazás megkezdésekor. De nem csupán a külföldi munkaközvetítések során találkozhatunk visszaéléssel,  itthon sem árt óvatosnak lenni. Egy kis egészséges gyanakvás nem árt senkinek.

Akár reális, akár túlzóan vonzó munkaajánlattal állnak elénk, kérjük el a közvetítő cég adatait és elérhetőségeit! Ezek alapján rákereshetünk az interneten, ellenőrizhetjük az adatok valóságtartalmát, illetve kutakodhatunk a vélemények után. A hatályos jogszabály itt található, kisebb módosítások történtek tavaly, érdemes tanulmányozni.

Cégadatbázis, fórumok

Látogassuk meg a különböző cégadatbázisokat és ellenőrizzük, hogy működő cégről van-e szó, valósak-e az adatok, nincs-e véletlenül felszámolás alatt. Mint minden cégnek, nekik is van székhelyük, ahol minden bizonnyal vezetékes telefon is rendelkezésre áll. Ha sehol nem adnak meg vezetékes telefonszámot, az gyanakvásra adhat okot. Ráadásul tudni kell, hogy az állásközvetítők regisztrációs számmal rendelkeznek, ezt is el kell kérni, ha fontolóra vennénk egy ajánlatot!

Ma már minden komoly munkaközvetítőnek van honlapja, ahol bővebb információt találhatunk, de ne legyünk lusták átolvasni a róla szóló fórumtémákat és bejegyzéseket is!

Egy megbízható munkaközvetítő rendszerint fellelhető több felületen: van saját honlapja, hirdeti a szolgáltatását, írnak róla mások és időnként utalnak rá bejegyzésekben vagy fórumokon. Minél több visszajelzést találunk egy céggel kapcsolatban, annál nagyobb bizalommal lehetünk iránta. Ez persze nem garancia semmire, de segít véleményt alkotni a közvetítőről.

Az Ígéret földje

A csalók előszeretettel alkalmazott módszere a rászorulók vágyainak meglovagolása; szakképesítést nem igénylő munkáért mesés fizetést ígérnek. Ez az ajánlat egyértelműen túlzó olyan munkáért, ahol nincs szükség magas képesítésre, nyelvtudásra és szakmai gyakorlatra. Külföldi munkavégzésnél, amennyiben szerencsésen alakulnak a dolgok és korrekt munkahelyre bukkantunk, akkor is szükségünk van szállásra, kaucióra, élelemre, különböző használati tárgyakra, amelyeket nem hozhattunk magunkkal. Ezek kiadással járnak, így külföldi munkavállalás esetén ajánlott számottevő pénzügyi tartalékkal érkezni.

Megosztás: