Így optimalizálhatja|munkából származó jövedelmét

Januártól a korábbi 16 százalékról 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó kulcsa.

Eddig alapvetően a juttatások értékének 1,19-szeresére fizettünk 16 százalék személyi jövedelemadót, ezentúl pedig 15 százalék lesz a közteher, plusz a 14 vagy 27 százalék egészségügyi hozzájárulás. A béren kívüli juttatásoknál a teljes közteher 35,7 százalék helyett 34,51 százalék lett, illetve az egyes meghatározott juttatások esetén 51,17 százalék helyett 49,98 százalék a járulék.

A különbség immár nem olyan hatalmas, mint korábban volt, ám a legtöbb béren kívüli juttatás esetében mintegy 25 százalékos előnyt lehet elérni a bérjellegű kifizetések adóterhéhez képest. A legnépszerűbb elem az Erzsébet-utalvány, ezt követi a közlekedési költségek megtérítése és a Széchenyi Pihenőkártya (Szép kártya).

Az adókötelzettségben elért előny mellett a munkáltatók sokszor azért választják a cafeteriát, mert abban sokkal nagyobb a mozgásterük, mintha a munkaszerződésben rögzített bér emelését vállalnák.

Egyre több módon is elektronikus formát öltenek a korábban papír alapú utalványok. Az állam által kibocsátott Erzsébet-utalvány Plusz elektronikus kártyán egyszerre kezelhető az étkezési, az ajándék, az iskolai, a kultúra, a sport, valamint a gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány is. Az utalványkártya a folyamatosan bővülő kártya-elfogadóhelyeken használható fel, eddig több mint tucatnyi márka csatlakozott hozzá a Spartól a DM-ig.

A cafeteriapiacon novemberben lépett piacra a Sponsorem Prémium prepaid MasterCard. A fogyasztásra kész étel kivételével tetszőleges termék- és szolgáltatáskörben felhasználhatók az utalványok – benzinvásárlásra, postai csekk befizetésére, lakberendezés, háztartási eszközök, játékok, iskolai felszerelések, ruházat, műszaki cikkek beszerzésére, utazásra stb.

A Sponsorem Prémium Utalványkártya világszerte csaknem 35 millió MasterCard elfogadóhelyen használható fel, de ez az országhatáron belül is eléri a 120 ezer felhasználási pontot.

Ami pedig 2016-ban sláger lehet az államilag immár több ágon is erősen támogatott lakásépítés és lakásvásárlás területén, az a lakáshitel cafeteria. Ez akár havi 83 ezer forint juttatást is jelenthet, miután a lakáshitel-törlesztésre akár 5 millió forint is adható adómentesen egy ötéves időszakban.

2015 óta már nem kell vizsgálni az ingatlan értékét, csak a szobaszámot: két főig maximum három szoba, három együtt lakó esetén három és fél szoba, négy fő esetén maximum négy szoba, efelett személyenként plusz fél szoba a méltányolható lakásigény.

Összességében ezek lehetnek béren kívüli juttatások:

Munkahelyi étkeztetés (ha van): 12.500 Ft/hó
Erzsébet-utalvány 8.000 Ft/hó
Helyi bérlet összege
Iskolakezdés: a minimálbér 30%-a évente és gyermekenként
Önkéntes nyugdíjpénztár: a minimálbér 50%-a/hó
Egészségpénztár és önsegélyező pénztár együtt: a minimálbér 30%-a/hó
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátásra: évi 150.000 Ft
Széchenyi Pihenőkártya szállásra: évi 225.000 Ft
Széchenyi Pihenőkártya szabadidős elfoglaltságokra: 75.000 Ft
Üdültetés a munkáltató üdülőjében legfeljebb a minimálbér értékében
Az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége a minimálbér 2,5-szereséig

Adómentesen adhatók:

Lakáscélú támogatás: 5 millió Ft/5 év
Sportrendezvényekre belépő: korlátlan
Kulturális belépő: évi 50.000 Ft-ig
Bölcsődei szolgáltatás biztosítása
Kockázati biztosítás: a minimálbér 30%-áig havonta

Megosztás: