Hazárdjáték | Vállalkozás biztosítás nélkül

Számos KKV nem köt vállalati biztosítást, és nem is tudják, ezzel mekkora rizikót vállalnak.

Ugyanúgy, ahogy a lakossági ügyfelek tudnak vásárolni lakás-, gépjármű-, életbiztosításokat, nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kis-és közepes méretű cégek (kkv-k) is köthetnek – sőt bizonyos esetekben kötniük is kell – speciális, rájuk szabott biztosításokat. A vagyoni károk fedezetére a tényleges kockázatkezelési igények szerinti vagyonbiztosítási csomag állítható össze a vállalkozások és intézmények részére. A tűz és elemi károk biztosítása mellett olyan kiegészítő biztosítások is választhatók, amelyek a biztosítható vagyoni kockázatok szinte teljes körére fedezetet nyújtanak – tanácsolja az Aegon Magyarország.

A biztosító összeállításából az is kiderül, hogy a legtöbb kkv nem köt semmiféle biztosítást, így hatalmas kockázatot vállalnak, miközben nem is ismerik a feltételeket és a rizikó-faktorok kezelési, esetleg mérséklési módjaival sincsenek tisztában. Noha az elmúlt időszak javuló tendenciát mutat, és egyre több cégvezető látja be, hogy biztosítás nélkül hazárdjáték a vállalkozás, még így is nagy az elmaradás.

Milyen biztosítás való cégének?

A klasszikus vagyon- és felelősségbiztosítás alatt egyébként azt értjük, amelynek keretében a vállalkozás – legyen az termelő, gyártó avagy szolgáltató – gépei, berendezése, épületei, telephelyei alapesetben vannak biztosítva a különböző veszélynemek ellen. Ilyen például a tűz, robbanás, földrengés, jégverés, vihar, stb. A vállalkozói felelősségbiztosítási elemek azonban eltérnek a lakosságitól, hiszen itt munkáltatói felelősségbiztosítások, szolgáltatás – vagy termék-felelősségbiztosítások is szerepelhetnek a palettán.

A legtöbb nagybiztosítónak van vállalati szolgáltatása, de akadnak olyan kisebb társaságok is, amelyek kifejezetten a kkv-kra, illetve adott esetben azok egyedi profiljához igazodó területre specializálódnak. Így vállalnak olyan jellegű kockázatokat is, amilyeneket a nagyobb társaik csak ritkán. Emellett az elmúlt években voltak olyan jogszabályi változások is, amelyek kötelezővé tették bizonyos szakmák számára a szakmai felelősségbiztosítás megkötését.

Piaci áttekintő

A teljes magyarországi biztosítási piaci díjbevétele tavaly 920 milliárd forint volt. Ebből a vállalati vagyon- és felelősségbiztosítások 80 milliárd forintot tettek ki. Ez a teljes piac 8,5 százaléka és 674 ezer kis, illetve közepes méretű cégről van szó. Várhatóan a frissebb adatok már kedvezőbb képet mutathatnak, a bővülés akár 5 százalékos is lehet. A piacvezető biztosítóknál a bevétel a vállalati biztosításból 10 százalék körül alakult tavaly.

Ugyanakkor elkezdődött egy piaci konszolidáció is: 2018-ra várhatóan öttel kevesebb lesz a piaci szereplők száma, mint két évvel ezelőtt volt.

Megosztás: