Google Drive | Irodai munka a felhőben

A felhőalapú technológia bármely cég számára előnyös lehet, ám nem mindegy hogyan használja ki ezeket a lehetőségeket és a tárhelyeket.

A felhőszolgáltatás mára már szinte az alapkövetelmények közé tartozik és a folyamatos online jelenlét élményét nyújtja . A „bárhol, bármikor és bárkivel” kapcsolatteremtés a felhőalkalmazásokon keresztül történik, ilyenek például a Dropbox, az iCloud és a GoogleDrive.

A felhőalapú munkavégzés gyakorlatilag a vállalati belső szervereket képes helyettesíteni, hiszen az adatmegosztást az interneten keresztül, szakértők által üzemeltetett szerverparkok segítségével biztosítja. Így bármelyik cég sokat spórolhat az IT-részleg költségein, hiszen házon kívülre szervezheti a teljes számítástechnikai kiszolgálást. Hátránya lehet azonban, hogy folyamatos internetkapcsolatot igényel, és újabb szolgáltatói függőséget is generál.

Google Drive: egy korszak vége

A vállalat pár hete jelentette be, hogy hamarosan megszünteti az adatok felhős tárhelyre történő gyors mentését, illetve onnan visszahívását lehetővé tevő Drive PC és Mac alkalmazását. A program használatát december 11-étől nem támogatják, jövő év márciusának közepétől pedig teljesen használhatatlanná válik majd – olvasható a cég közleményében. Fontos hangsúlyozni, hogy maga a tárhelyszolgáltatás nem szűnik meg, telefonról, böngészőből továbbra is elérhető, de a korábbival gyakorlatilag megegyező funkcionalitású alkalmazást is kínálnak, Backup and Sync néven, mely ezentúl magába foglalja a Google Photos szolgáltatásait is.

Mire érdemes figyelni felhőszolgáltató választásánál?

Bármilyen konkrét szolgáltatást is használ vállalata, előnyös elsősorban azokat a funkciókat online környezetbe helyezni, amelyek egyébként is külső alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolódnak.

Fontos a biztonság kérdése is: egyes feltételeknek, mint például a bankkártyaadatok kezelését megkötő amerikai PCI biztonsági szabványnak nehéz megfelelő környezetet találni a felhőszolgáltatók között. Feltétlenül nézzük meg a szolgáltató referenciáit!

Persze nem elhanyagolandó, hogy mi és mennyibe kerül: ezen szolgáltatások esetében nincs szükség hardver vásárlására, ami jelentősebb megtakarítás a legtöbb esetben. Gyorsan változtatható az erőforrások mérete is, ami további előny. Hazánkban tárhely bővítése pár ezer forinttól vehető igénybe.

Megosztás: