Esti fények az irodaablakban | Kik túlóráznak?

A legtöbb irodaház fényárban úszik jóval a munkaidő letelte után is. Vajon csak a túlterhelt munkatársak vannak bent ilyenkor? Nézzünk körül!

„Őket” találtuk odabent:

A munka szerelmese
Észre sem veszi, hogy elrepült az idő. Belefeledkezve dolgozik, míg a takarítók körbe nem porszívózzák.

A maximalista
Igényesnek, alaposnak mondja magát, de valójában elérhetetlenül magasra teszi a lécet. Az elképzelt tökéleteshez viszonyítja minden munkájának végeredményét. Már 200%-nál jár, de még mindig nem elégedett. Hát, marad.

A chatelő
Egész nap a Facebookon lóg, mert imád cseverészni, nem szeretne lemaradni semmiről, és képtelen elzárni a hírek, események, fényképek áradását. Emiatt persze nehezen halad a munkájával. Késő délután igyekszik behozni önmagát, bosszankodva, hogy itt gályázik, míg a többiek már rég a törzshelyükön ülnek. Mivel velük chatelt, biztos benne, hogy nekik lazább a munkahelyük, őt viszont cége kizsigereli.

Az iszapbirkózó
Az utolsó pillanatig küzd az elemekkel. Legyen bármilyen káosz, információhiány vagy messzi távolban lebegő cél, feltűri az inge ujját, és megpróbál megbirkózni azzal.

A váltóversenyző
Egy konkrét személy – legtöbbször a főnöke – hazaindulását várja, csak utána pályázik el. Ha pechje van, az illető szeret késő estig dolgozni.

A tűzoltó
A váratlanul beeső problémák, betervezetlen feladatok akkor sem hagyják nyugodni, ha egyébként ráérne foglalkozni ezekkel másnap is. Tudja, hogy a kicsi szikrákból lesznek a nagy lángok, ezért muszáj azonnal megoldást találnia.

Az aggódó
Nagyon lassan halad a napi munkájával, mert mindent sokszorosan ellenőriz. Inkább megkérdez másokat is, tényleg jól tudja-e, mit hogyan kell megcsinálni. Nehezen hagy félbe valamit, hátha pont az kell majd holnap reggelre. Nem tud, nem mer hazamenni.

A bulizós
Remek barátokra talált a munkatársai körében. Jó mulatság az ebédszünet, kiválóan lehet beszélgetni, ha már a kollégák zöme hazament. És persze, még egy sör is jólesik a hosszú nap után.

A magányos
Szeret éjszakába nyúlóan bent maradni. A munka segít, hogy elkerülje a magány érzését. Emellett a napi feladatokra sokkal könnyebb megoldást találnia, mint arra, hogyan leljen barátokra, vagy miként oldja fel a rossz otthoni légkört.

A győztes
Na, ő azután haza nem megy mások előtt! Neki van a legtöbb feladata, a legnehezebb dolga, a legfontosabb munkája.

Az internetező
Megnézi a részvényárfolyamot vagy valamelyik hírportált, majd onnan tovább megy egy másik linkre. Mire felnéz, már sötét van odakinn.

Az elúszó
Rendszeresen alábecsüli, hogy mennyi idő szükséges egy feladat elvégzéséhez. Emiatt gyakran olyan határidőt vállal, amit csak úgy tud tartani, ha tovább bent marad.

Mit tegyen, ha önmagára ismert egy vagy akár több leírásban?

„Nem mindegy, egyet vagy többet tart magára nézve igaznak, és az sem, melyeket, milyen kombinációban. A maximalizmus, a magány, az aggodalom, a győzni akarás, stb. mögött egymástól nagyon különböző okok állhatnak” – részletezi dr. Marik Ágnes pszichiáter-coach.

Éppen ezért érdemes felkeresnie egy szakembert, coachot, aki 1-2 óra alatt segít megtalálni, mi a közös okuk, gyökerük ezeknek a túlóráknak, amelyekbe legtöbbször öntudatlanul sodródik bele. Már ez is sokat segít. Azután majd eldönti, akar-e tovább dolgozni vele ezek megoldásán.

A leterheltségen kívül más oka is van a túlóráinak?

Ha csak aludni jár haza, ki sem alakítja vagy elveszítheti azokat a feltöltő programokat, baráti és családi kapcsolatokat, amelyek miatt érdemes hazamenni! Őszinte, amikor azt mondja, csak a sok munkája miatt ért későn haza? Előfordul, hogy a bűntudat lázas otthoni munkába sodorja, vagy éppen pihenés helyett megjelenik Önben a harag: „Ezért kár volt hazajönni!”-címszóval? Érdemes ezeket is átgondolnia.

Megosztás: