Érkezhet | a NAV-os levél

Ha legalább ezer forint tartozása van, vagy késedelmi pótlékot kell fizetnie, számíthat az adóhivatal hivatalos értesítőjére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Október végéig mintegy másfél millióan kapnak értesítést a hivataltól. Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A NAV az egyenleg megállapításánál az adószámla 2015. december 31-i állapotát veszi alapul – közölte az adóhatóság.

A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2015-re vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett. Az adó- és vámfolyószámlák egyesítése miatt a kivonatban a vámfolyószámlák 2016. január 1-jei nyitó egyenlege és az azt követő időszak részletezése is megtalálható.

Azok az adózók, akiknek 2016. január 1. és április 17. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően, már a netes felületen, folyamatosan nyomon követhetik adószámlájuk alakulását, és, ha 2015-re vonatkozóan késedelmi pótlékkal érintettek, akkor május végétől megtekinthetik a késedelmi pótlék levezetését is.

A folyószámla-kivonatot és a pótlékértesítőt célszerű a kivonat mellékleteként megküldött „Tájékoztató” segítségével összehasonlítani az adózó saját nyilvántartásával. Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, vagy írásban lehet. Ehhez a NAV honlapjáról letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel” nyomtatvány segít.

Arra is ügyelni kell a tartozásokkal kapcsolatban, hogy a NAV több kategóriában minősíti az adózókat, így azok három kategóriába eshetnek a hatóság szemszögéből:

  • a jelenleg is létező „általános” adózó az általános szabályokkal;
  • megbízható adózó az általános szabályokhoz képest enyhébb/pozitív szabályokkal;
  • kockázatos adózó az általános szabályokhoz képest szigorúbb/negatív elbírálással.

A NAV a besorolás változásáról elektronikus úton értesíti az azokat érintőket, viszont ha a minősítésében változás nem következik be, akkor ezen értesítést mellőzik.

Megosztás: