Érdemes élni | a lakáscafeteriával

A vállalkozások ötmillió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakásvásárlását, -építését, -bővítését, -korszerűsítését vagy akár hiteltörlesztését.

Az Otthonteremtési Program olyan elemein túl, mint a CSOK vagy a kedvezményes lakásáfa, a lakáshitelek törlesztéséhez, illetve a lakásvásárláshoz segítséget nyújtó úgynevezett lakáscafeteria is segíti az otthonteremtést – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ennek keretében a lakás értékének 30 százalékát, öt év alatt maximum 5 millió forintot adhat a munkáltató, az akár havi 83 ezer forintos juttatás több mint 600 ezer lakáshitelesen is segíthet.

Ahol a munkáltató a cafeteriarendszerben biztosít dolgozó számára a béren túl is különféle juttatásokat, ott – mivel jellemzően az év elején kell dönteni –, az érintetteknek érdemes megfontolni a lakáscafeteria választását. Kedvező lehetőségnek ígérkezik, hiszen a juttatást egy az egyben, mindenféle levonás nélkül kapja meg a munkavállaló, ugyanis semmilyen közterhet nem kell fizetni utána.

Kedvezőbb feltételek

A közlemény szerint 2016 nyarától még kedvezőbbek lettek a feltételek. Azóta már arra lakásra is igénybe vehető a támogatás, ahol a szobaszám egy-két együttlakó családtag esetén nem haladja meg a három szobát, három-négy ember esetén pedig a négy szobát. Ezen felül minden további ember esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke.

Az adóhivatalhoz beérkezett adatok szerint 2016-ban a lakáscafeteriának köszönhetően 41 ezer munkavállaló csökkentette összességében 18 milliárd forinttal lakáscélra felvett hitelét.

A munkáltató megbízása alapján a hitelintézet vagy a kincstár a támogatást a magánszemély bármely hitelintézetnél vezetett fizetési vagy hitelszámlájára, vagy a magánszemély javára a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára utalhatja.

Megosztás: