Belendült | a lízingpiac

Erősen kezdte az évet a lízingpiac: a tervezett 5 százalékos növekedéssel szemben 23 százalékos bővülést jelent.

Az elmúlt öt év legjobb eredményével zárta az első negyedévet a magyarországi lízingpiac. A finanszírozott összeg, azaz az új kihelyezések 127,5 milliárd forintra rúgtak, ami 23 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakában elért 103 milliárdhoz képest. Ráadásul 2013 óta messze a legmagasabb első negyedéves összeg – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Autók, gépek, eszközök

Szinte valamennyi szegmensben nőtt a finanszírozott összeg. A flottaszegmensben éves összevetésben 34 százalékkal 18,3 milliárd forintra, a növekedés itt bőven meghaladja a teljes autópiac bővülését, és a jó évkezdés miatt az egész évben bővülés várható.

A személyautóknál a tavalyi átlagos 24 százalékról 27,5 százalékra nőtt a finanszírozási arány, a magánszemélyeknél pedig 29 százalékról 31 százalékra. A nagy haszongépjárműveknél 19 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg, a géplízing pedig jóval nagyobb mértékű, 28 százalékos bővülést ért el. A mezőgazdasági gépeknél ugyancsak számottevően, 34 százalékkal 12 milliárd forint fölé került a finanszírozott összeg.

Célpontban a kis-és közepes vállalkozások

A különböző szegmensben elért növekedés egyértelműen arra utal, hogy legfőképpen a kis-és közepes vállalkozások kedvező, rugalmas megoldásnak tartják a lízingfinanszírozást, legyen szó autó-, flotta-, gép- vagy eszközbeszerzésről. Valamint úgy tűnik, a magánszemélyek is kezdenek lassan visszatérni az új személygépjárművek lízingeléséhez.

A jelentős növekedést eredményező első negyedév után a Lízingszövetség arra számít, hogy az idén folytatódik a finanszírozott összeg növekedése a legtöbb lízingpiaci szegmensben illetve a tőkekintlévőség emelkedése is. A növekedés azért is valószínűsíthető, mert az idén várhatóan a tavalyinál jóval tempósabban növekedhet a gazdaság, emellett a beruházások is emelkedő pályára állnak.

Mindezek pedig az eszközfinanszírozás számára növekedési lehetőséget jelentenek. Rövid és hosszabb távon egyaránt arra törekszenek a magyar lízingcégek, hogy a járműfinanszírozás mellett a vállalkozások bármilyen eszközigényéhez forrást biztosítsanak.

Megosztás: