Adóbevallás | „csökkentett üzemmódban”

Van megoldás, ha a jövedelemadó-bevallást nem a munkáltató és nem is a NAV készíti el.

A személyijövedelemadó-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa bármely NAV ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról. Az itt elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1553-as számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A kitöltésben segítségre lehet a nyomtatvány utolsó oldalán szereplő konkrét példa, ami a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan megmutatja, hogy mely összeget, milyen összefüggés alapján, és melyik sorba kell beírni.

A csökkentett adattartalmú bevallásban nincs lehetőség:

– az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba való befizetésével adóalap-kedvezmény érvényesítésére,
– ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítés érvényesítésére,
– külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződés alapján történő rendelkezésre,
– kamatból származó jövedelem,
– külföldről származó jövedelem,
– különadó hatálya alá tartozó bevétel bevallására.

Akinek tavaly olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, annak szintén a teljes adattartalmú 1553-as számú bevallást kell kitöltenie és 2016. május 20-ig eljuttatnia a NAV-hoz.

Fontos: bevallási nyilatkozatot azok a magánszemélyek tehettek, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, kedvezményt nem érvényesítettek és nem is fognak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot. A befizetett szja 1+1 százalékáról a bevallási nyilatkozatot tettek is rendelkezhetnek, civil szervezet, illetve egyház vagy költségvetési előirányzat javára legkésőbb május 20-ig tehetik meg felajánlásukat.

Azok, akik adóügyeiket eddig is a NAV telefonos ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszerén keresztül intézték, azaz rendelkeznek a telefonos azonosításhoz szükséges PIN-kóddal, a 06-40/20-21-22-es telefonszámon tájékozódhatnak. A telefonos azonosításhoz szükséges PIN-kódot a TEL adatlapon lehet kérni, a kódot a NAV soron kívül képzi, és továbbítja az adózónak.

Megosztás: